Сръбският президент Александър Вучич подаде оставка като лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия, съобщава "Ройтерс".

Ходът му идва след седмици на протести срещу неговото управление. Той обаче заяви, че ще остане държавен глава.

На партиен конгрес в Крагуевац в Централна Сърбия Вучич номинира министъра на отбраната Милош Вучевич за свой наследник начело на партията. И оставката, и номинацията на Вучевич трябва да бъдат официално приети на закрито заседание на конгреса.

Опозиционните партии и правозащитниците отдавна обвиняват Вучич и Сръбската прогресивна партия в автокрация, задушаване на медийните свободи, насилие срещу политически опоненти, корупция и връзки с организираната престъпност. Вучич и съюзниците му от своя страна отричат ​​обвиненията.

Следващият протест срещу насилието в Сърбия е на 27 май

Следващият протест срещу насилието в Сърбия е на 27 май

Демонстрациите след нападенията в училища продължават

Конгресът на Сръбската прогресивна партия се състои ден, след като десетки хиляди хора от цялаата страна и от съседните Косово, Черна гора и Босна се събраха в центъра на Белград в знак на подкрепа за Вучич след големите антиправителствени протести заради две масови стрелби, причинили смъртта на 18 души по-рано този месец.

По-късно днес е предвиден нов антиправителствен протест.

Вучич заяви на конгреса, че ще остане държавен глава, както и член на партията. "Никога няма да напусна тази партия, горд съм, че съм водил най-добрата партия през всичките тези години", изтъкна той пред делегатите.

Протест на опозицията в Белград

Протест на опозицията в Белград

Искания за спиране на насилието

Вучич стана председател на Сръбската прогресивна партия през 2012 г. Той замени Томислав Николич, който заемаше поста от 2008 г., когато партията беше създадена като разклонение на ултранационалистическата Сръбска радикална партия.

Най-напред Вучич беше вицепремиер и министър-председател, а през 2017 г. и през 2022 г. бе избран и за президент. Неговият втори и последен мандат изтича през 2027 г. Заедно със своите съюзници, Сръбската прогресивна партия държи мнозинство от 164 места в 250-членния парламент.

Националистически настроен по време на войните през 90-те години, впоследствие Вучич прегърна проевропейски политики и обяви присъединяването на Сърбия към Европейския съюз за своя стратегическа цел. Той също така поддържа тесни връзки с Русия и Китай.

Президентът на Сърбия напуска лидерския пост в партията

Президентът на Сърбия напуска лидерския пост в партията

Вучич: Няма да има Майдан в Белград