Президентът на Сърбия Александър Вучич положи днес клетва пред депутатите в парламента, с което започна вторият му президентски мандат. Той положи клетва пред стария състава на парламента, тъй като още не са обявени официалните резултатите от парламентарните избори проведени на 3 април тази година, пише сръбският вестник "Политика".

"Заклевам се, че ще посветя всичките си усилия за запазване на суверенитета и целостта на територията на Република Сърбия, включително Косово и Метохия като нейна неразделна част, както и за упражняване на човешките и малцинствени права и свободи, зачитане и защита на Конституцията и законите, запазвайки мира и просперитета на Република Сърбия и ще изпълнявам съвестно и отговорно всичките си задължения," се закле тържествено сръбският президент.

След като положи клетва в Националното събрание за втори мандат, президентът заяви, че новото правителство на Сърбия трябва да бъде съставено до края на юли.

В обръщението си след клетвата Вучич посочи, че иска да бъде президент на всички и за всички и че ще направи всичко в най-добър интерес на Сърбия.

Президентът каза, че приоритетите на втория му мандат ще бъдат мир, стабилност, независимост при вземането на решения, свобода на Сърбия, сигурност, здраве, Европа, работа, работа и работа.

Той посочи, че светът пред очите ни се променя драстично всеки ден, никога това не е ставало повече и по-бързо, и че атаката срещу Украйна е повратна точка в международните отношения.

"Русия иска прекратяване на западното господство, твърдата и меката сила и разширяването на НАТО, Китай не иска статуквото на неприкосновеността на западната сила и влиянието на другите, а Западът иска да запази господството си в света, като същевременно говори за нарушения на международното публично право от Русия и Китай", каза Вучич.

Той казва, че е вярно, че международното публично право е било нарушено от атаката срещу Украйна, но това се е случвало десетки пъти в съвременния свят.

"Ние в Сърбия можем да потвърдим това по най-добрия начин, защото Сърбия беше атакувана през 1999 г. без решение на ООН, без нашата страна да е окупирала друга преди това." "И ако кажем, че мислим различно, значи не сме за бъдещето и не сме достатъчно демократи и се занимаваме твърде много с миналото", каза Вучич.

Той заяви, че Сърбия е стояла на кръстопътя на различни цивилизации, религии и култури, което допълнително я насърчава да запазим това наследство още по-силно и по-решително от всякога.

Вучич припомни, че Сърбия не е политически неутрална, защото е на европейския път, но посочи, че трябва да запази своя военен неутралитет.

"Трябва да запазим военния си неутралитет, страните от НАТО или териториите, където се намира НАТО, са навсякъде около нас. Няма територия, държава около Сърбия, където няма НАТО. Сърбия е като малък остров и някои анализатори го посочват като проблем," каза президентът.

"Днес Сърбия вече няма да бъде толкова лесна плячка за никого, както беше, въпреки огромната ни сърцатост през 1999 г. Това е нещо, с което се гордея, не нападаме никого, не заплашваме никого, но никой няма да посмее и никой, така лесно, заради своя геополитически интерес, няма да му позволим да дойде  в Сърбия," предупреди Вучич.

"Ситуацията е тревожна и е важно да съставим правителство възможно най-скоро, да се посветим на това, да отделим много пари и да осигурим безопасността на гражданите през зимата", каза Вучич в парламента.

Вучич: Дипломацията вече не съществува, над Сърбия са надвиснали черни облаци

Вучич: Дипломацията вече не съществува, над Сърбия са надвиснали черни облаци

Сръбският президент очаква все по-мощен натиск срещу Белград

Президентските и парламентарни избори в Сърбия се проведоха на 3 април. Вучич бе призбран още на първи тур с 58,54 процента.

В парламента (Скупщината) изборите донесоха някои промени. Сръбската прогресивна партия (СПП) на Вучич, която управлява от 2012 година, отново е победител с 43 процента от гласовете. Социалистическата партия на Сърбия (СПС) на Ивица Дачич, която беше коалиционен партньор на СПП в управлението на страната досега, печели над 11 процента от гласовете, което е повече отколкото през 2016 година.

Партията на Вучич печели 120 места в 250 местния парламент. Опциите са коалиция със СПС, която разполага с 32 места, или с партии на малцинствата като Съюза на унгарците от Войводина, който има шест места.

Част от опозицията под името "Обединена Сърбия", която реши да не бойкотира изборите, получи подкрепа от близо 14 процента от гласовете, което й осигури 38 места в парламента. Лявата екологична коалиция "Морамо" (Длъжни сме) спечели близо 5 процента или 12 места в парламента.

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Надява се на редовни газови доставки на добри цени