Сърбия зачита принципа на териториалната цялост, а Европейският съюз (ЕС) не го прави. Това заяви министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин, цитиран от ТАНЮГ. 

Сърбия: Четири държави оттеглят решението си да признаят Косово

Сърбия: Четири държави оттеглят решението си да признаят Косово

Не се уточнва точно кои са те

Той припомни, че Сърбия е на европейския път от десетилетия и добави, че изглежда, че е подходящият момент военният неутралитет да прерасне в политически.

Вулин недоумява, че някой може да поиска от Сърбия да наложи санкции на Русия и да признае т. нар. Косово, и всичко това в една и съща резолюция". Според него, това показва пълно непознаване на политическата обстановка в Сърбия. 

"Дори не мога да разбера как така от Сърбия се иска повече медиен плурализъм и в същото време изисква забрана на медии, чиито основатели са от Русия, защото извършват руска пропаганда.", заяви още Вулин.

Припомняме, че членове на комисията по външни работи на Европейския парламент призоваха днес за взаимно признаване между Сърбия и Косово, като за първи път законодатели на ЕС отправят такъв призив към Белград, в допълнение към повторните призиви към пет членки на ЕС (Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания) за признаване на независимостта на Косово и прилагане от Прищина на обещаното споразумение за повече специални правомощия на косовското сръбско малцинство.

Попитан да коментира позицията на ЕС, че Сърбия може да напредне към ЕС, ако признае така нареченото Косово, президентът на Сърбия Александър Вучич коментира, че Олаф Шолц е казал същото. "Забелязахме това, въпреки че мнозина на нашата политическа и обществена сцена не искаха да го забележат. Но "пълната нормализиране на отношенията" все още е в процес на официални преговори и не се говори за взаимно признаване", каза президентът на Сърбия, съобщава b92.

Той посочи, че Сърбия знае, че трябва да живеем един до друг и да си сътрудничим, но че "що се отнася до посегателството върху статута на държавата и териториалната цялост, ние уважаваме международното публично право, към което се позовава целият свят. Териториалната цялост сега изглежда най-популярната фраза, "сега просто повтарям, че всичко, което отстоявате, когато става дума за Украйна, нека ние да го отстояваме".

За първи път депутати от ЕС призоваваха Сърбия да признае Косово

За първи път депутати от ЕС призоваваха Сърбия да признае Косово

Вучич: Ще бъде интересно в Брюксел, когато решават за Украйна, Молдова, Западните Балкани, не вярвам, че ще пречупят България за Северна Македония

"Интересно ще бъде на 23-ти в Брюксел, когато трябва да се вземат решения за Украйна, Молдова, Западните Балкани... За първи път никой не знае какво ще се случи", каза той. "Мога да предполагам, че Украйна ще получи статут на кандидат, но няма да е така, тоест ще им дадат титлата кандидат, но ще трябва да се потвърди на конференция. Ще бъде подобно с Молдова, а що се отнася до Западните Балкани, не вярвам, че ще пречупят България по отношение на Северна Македония и Албания, а това е голям проблем и тези две държави го заслужаваха. Очакваме големи критики за наша сметка. Но питам какво трябва да правим сега, да признаем Косово ли?", коментира Вучич.

Той посочи още, че евроскептицизмът нараства с всеки изминал ден. "Но ще трябва да се опитаме да настроим нещата рационално. Емоционално ли сме потиснати от изказването за Косово и Метохия или от натиск поради външна политика? Със сигурност сме, но трябва да се държим рационално и да водим политика в съответствие с нашите основни интереси".

На въпрос дали Сърбия върви по пътя на ЕС, той отговори, че страната е "абсолютно на европейския път". "Както казах преди 110 дни... Хората тогава си мислеха, че ще важи за 3, 7, 10 дни... И тези заключения продължават 110 дни, въпреки всичко, което идва от различни страни и натиска върху Сърбия".

Олаф Шолц призова Сърбия и Косово да потърсят диалог

Олаф Шолц призова Сърбия и Косово да потърсят диалог

Канцлерът иска страните да поемат ясен ангажимент за разрешаване на спора за независимостта на Косово