Южна Корея и Япония обявиха серия от санкции наложени на лица, организации и кораби, свързани с предполагаемото снабдяване с оръжия на Русия от Северна Корея, което е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщи "Ройтерс".

В изявление на външното министерство на Сеул се казва, че санкции са наложени на седем севернокорейски лица и два руски кораба заради търговия с оръжия и други дейности между Пхенян и Москва. Руските кораби са превозвали голямо количество контейнери между Русия и Северна Корея, транспортиращи военни доставки в явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ и Южна Корея обвиниха Севера, че е прехвърлил оръжия на Русия, които се използват във войната с Украйна. Москва и Пхенян отхвърлиха обвиненията.

Северна Корея е основен доставчик на оръжия за Русия

Северна Корея е основен доставчик на оръжия за Русия

Това заяви говорителят на Пентагона

Япония санкционира 11 организации и едно физическо лице, включително руски групи, които участват във военно сътрудничество в подкрепа на инвазията на Русия в Украйна.

На пресконференция главният секретар на кабинета на Япония Йошимаса Хаяши заяви, че Северна Корея нарушава съответните резолюции на ООН, които напълно забраняват трансфера на оръжия и свързани материали към и от Северна Корея.

Според южнокорейското външно министерство един севернокорейски гражданин, представляващ контролирана от държавата компания, базирана в Сирия, е водил преговори за насърчаване на търговията с оръжия с руснак от Wagner Group между 2022 и 2023 г. Министерството цитира годишен доклад на групата от експерти на ООН.

Още едно лице, което е работило за компания, базирана в Русия, е обвинено за участие в доставянето на дизел от Русия за Северна Корея, каза още министерството, като обвини и двамата в нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Петима други севернокорейци са помогали за набирането на средства в подкрепа на развитието на ядрени и ракетни програми за Пхенян.

Припомняме, че Русия заплаши Южна Корея, че ще отговори на санкциите, наложени срещу руски лица и организации и определи действията като "неприятелски ход".

Северна Корея е под санкции на ООН за своите балистични ракети и ядрени програми от 2006 г. и тези мерки бяха засилени през годините. Експерти на ООН, наблюдаващи санкциите срещу Северна Корея, не успяха да удължат мандата си след наложено вето от Москва, което накара Съединените щати и техните съюзници да търсят алтернативи.

САЩ и Китай обсъждат военното сътрудничество между Русия-Северна Корея

САЩ и Китай обсъждат военното сътрудничество между Русия-Северна Корея

Заради все по-дестабилизиращото и ескалиращо поведение на КНДР