Под критичен поглед по време първото си 6-месечно председателство на Европейския съюз, Румъния ще навреди на правовата държава, ако декриминализира някои форми на корупция и предостави амнистия на нарушителите. Това предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс".

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня има влязла в сила присъда за изборни манипулации и притиска президента на Румъния Клаус Йоханис за законовите промени.

Силният човек в Румъния отсвирва ЕС покрай европредседателството

Силният човек в Румъния отсвирва ЕС покрай европредседателството

Ливиу Драгня е най-влиятелният румънски политик

Ала Юнкер изрази неодобрение за това на съвместна пресконференция с Йоханис в Букурещ.

Въпреки че Европейският съюз е изграден на компромиси, не може да има преговаряне на правни принципи, изтъкна той.

"Ако бъде приета амнистия, както предвиждат някои в тази страна, това би било стъпка назад в правовата държава", настоя Юнкер в отговор на въпрос.

Драгня, който отрича да е извършил нещо незаконно, но му е забранено да бъде премиер, настоява за промени, включително указ, който ще предостави помилване и амнистия, включително и за него.

Туск: Да отстояваме ценностите си, провокации винаги ще има

Туск: Да отстояваме ценностите си, провокации винаги ще има

При официалното откриване на румънското европредседателство...

Опитът на социалдемократите да декриминализират няколко корупционни престъпления в началото на 2017 г. предизвика най-големите улични протести в Румъния след падането на комунизма през 1989 г.

През ноември депутатите одобриха законопроект, прокаран от социалдемократите и техния коалиционен партньор, който ще унищожи доказателствата, събрани при подслушване, използвани за преследване на минали случаи на корупция и може да анулира стотици присъди, включително и на Драгня.

Ако той влезе в сила, законопроектът може да унищожи с обратна сила доказателства, събрани от специалните служби в подкрепа на прокурорите въз основа на разрешения на съда.

Законът може да отмени стотици присъди за престъпления, вариращи от корупция до трафик на хора. Законопроекът беше оспорен в Конституционния съд от центристката опозиция и съдът може да излезе с решение още на 16 януари.

В първото си председателство на Европейския съюз Румъния е изправена пред Брекзит през март, изборите за Европейски парламент през май и трудни преговори за следващия 7-годишен бюджет на ЕС.

Строгият тон на Юнкер към Румъния не е присъда за страната

Строгият тон на Юнкер към Румъния не е присъда за страната

Присъдата е за двете управляващи партии...