Южнокорейският президент Юн Сук Йол се срещна с китайския премиер Ли Цян в кулоарите на срещата на върха на АСЕАН в индонезийската столица Джакарта в четвъртък, само часове след като Юн призова за основан на правила морски ред в Южнокитайско море, предава "Ройтерс".

Срещата на Юн с Ли идва, след като южнокорейският лидер обеща да засили сътрудничеството с Китай и Япония. В интервю за индонезийския вестник Kompas, публикувано във вторник, Юн каза, че е време отношенията между трите азиатски страни да се върнат "в релси".

Само часове по-рано Юн каза, че няма да бъдат толерирани каквито и да е било опити за промяна на статуквото със сила в Южнокитайско море. Той говори на срещата на върха на Източна Азия, която включва блока АСЕАН, Китай, Япония, Съединените щати и други.

"Трябва да установим основан на правила морски ред в Южнокитайско море, ключов морски път в региона, за да може индо-тихоокеанският регион да продължи да просперира, като АСЕАН играе ключова роля за растежа", каза той.

Юн също каза, че ядрената програма на Северна Корея е реална заплаха, която може да се насочи към всички страни, участващи в срещата, и подчерта, че държавите-членки на ООН трябва да следват резолюциите на Съвета за сигурност.

Северна Корея симулира ядрени удари по Юга в учение

Северна Корея симулира ядрени удари по Юга в учение

Държавните медии обясняват с необичайни подробности как Северът си представя потенциална война

"Отговорността е по-тежка за постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, които всъщност приеха резолюциите", каза той.

През последните няколко години Съветът на ООН беше разделен относно това как да се справи с Пхенян. Русия и Китай заявиха, че повече санкции няма да помогнат и искат тези мерки да бъдат облекчени.

Забележките идват на фона на съобщенията, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун планира да пътува до Русия този месец, за да се срещне с президента Владимир Путин и да обсъди доставките на оръжия за Москва.

Съединените щати подчертаха, че потенциално споразумение за сътрудничество в областта на сигурността или военни доставки между Москва и Пхенян би нарушило резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Австралийски премиер посещава Китай за първи път от 2016 г.

Австралийски премиер посещава Китай за първи път от 2016 г.

Двете страни постигнаха напредък във връщането към "безпрепятствена търговия"