За първи път от началото на войната в Украйна чуждестранен кораб е акостирал на украинския бряг, след като е получил разрешение от руския боен флот, съобщава "Ройтерс".

Това е товарният кораб Fulmar S, който плава под флага на Барбадос. Той е влязъл в украинското пристанище Черноморск, съобщи Олександър Кубраков, който е министър на инфраструктурата на Украйна.

Страната му възобновява износа си на зърно, съгласно Истанбулското споразумение от 22 юли. След като корабът бъде натоварен със зърно, той ще може да отплава покрай минните заграждения, като в Истанбул ще бъде инспектиран от руски, украински и турски военни.

Конвоят с българския кораб "Рожен" е потеглил към Истанбул
Обновена

Конвоят с българския кораб "Рожен" е потеглил към Истанбул

Нашият кораб е последен

По-рано този месец по силата на същото споразумение от Черноморск и Одеса отплаваха четири кораба, натоварени с десетки хиляди тона храни. Намерението на Украйна е всеки месец да изнася по около 3 млн. тона храни.

Въпреки фактическото примирие около черноморските пристанища този факт не влияе на бойните действия, които продължават да се водят в Източна и Южна Украйна.

68 кораба с над 1 милион тона товари очакват да тръгнат от Украйна

68 кораба с над 1 милион тона товари очакват да тръгнат от Украйна

Има и заявки за пристигащи кораби

В Донецка област и днес руската армия продължава атаките си. От украинското военно командване съобщиха, че там са обстрелвани десетки селища там, както и в Запорожието, областите на Николаев, Харков, Суми и Чернигов.