Полицията във Великобритания задържа 27 климатични активисти, планирали да блокират летища по време на предстоящия летен сезон, съобщава "Ройтерс".

Заподозрените, част от организацията "Просто спрете петрола" (Just Stop Oil), която организира множество показни протести, са арестувани при акции в цялата страна съгласно закон, който забранява заговорите за нарушаване на националната инфраструктура.

"Знаем, че от "Просто спрете петрола" планират да попречат на летищата в цялата страна това лято, поради което предприехме бързи и решителни действия", заяви ръководителят на операцията Иън Хауелс.

"Нашата позиция е пределно ясна - всеки, който компрометира безопасността и сигурността на летищата в Лондон, може да очаква силен отговор от служителите по сигурността".

Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя

Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя

Двама души са задържани

Четирима са били арестувани на лондонското летище Гетуик във вторник, а шестима други - в обществен център в Източен Лондон като част от събитие, насърчаващо блокиране на летището. Останалите са били задържани по домовете им във Великобритания.

Сред арестуваните има няколко високопоставени членове на организацията.

От "Просто спрете петрола" обвиниха полицията в незаконни действия.

"Да си поддръжник на "Просто спрете петрола" вече е достатъчно, за да бъдеш заподозрян", се посочва в позиция на групата. "Вярването, че никое правителство няма право да тиранизира целия свят, като насърчава добива и изгарянето на изкопаеми горива, ви бележи като опасен радикал".

Миналата седмица двама от членовете на групата бяха арестувани за пръскане на боя върху Стоунхендж, а на следващия ден по подобен начин атакуваха частни самолети на лондонското летище Станстед.

Полицията беше подложена на натиск от страна на правителството да заеме по-твърда линия спрямо протестиращите, за да ограничи безпокойството, което причиняват. През последните години бяха приети редица закони, за да се осигурят повече правомощия на органите на реда.

Великобритания готви закон срещу радикалните екоактивисти

Великобритания готви закон срещу радикалните екоактивисти

Те създават много затруднения за трафика в Лондон