Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази задоволство, че днес Европейският съвет определи времева рамка за решението по започване на преговори за членство на страната в ЕС.

В публикация във Фейсбук той отбелязва, че заключенията на Европейския съвет отдават недвусмислено признание за постиженията на Скопие през изминалата година.

Заев коментира, че това решение ще бъде взето не по-късно от октомври и че за Северна Македония е от ключово значение това да стане до края на годината.

ЕС отложи решението си за Северна Македония и Албания за октомври

ЕС отложи решението си за Северна Македония и Албания за октомври

Заради ограниченото време и важността на въпроса Съветът ще се опита да приеме решение възможно най-скоро и не по-късно от октомври 2019 г.

"Получаваме ясно потвърждение за реформите, които проведохме, и за резултатите във вътрешен план, но и похвали за договорите с Гърция и България. Това е много важно за нас и за гражданите, то показва, че съвместните ни усилия не са били напразни." - пише Зоран Заев.

Той допълва, че страната продължава с усилията и реформите.

"Нашият резултат е устойчив и постоянен. Продължаваме интензивната подготовка за формално започване на преговорите до края на тази година. Доволни сме от днешното заключение, но то ще означава пълен успех през октомври, когато ще се увенчае с решение за започване на преговори и за практическото им започване до края на годината." - заключава премиерът на Северна Македония.

Припомняме, че създадената на база договора ни с Македония Комисия за решаването на въпросите за общата история с Македония изпадна в колапс и на практика спря да работа, след като българската страна отказа да приеме предложението за съвместно честване на празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври - когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. За това пръв съобщи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, а по-късно бе потвърдено и от външния министър Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината. "От Северна Македония не искаме нищо повече от истината", каза тя и определи действието на Георги Димитров като едно от най-големите предателства.

Пред външния министър на Македония Димитър Петков тя също заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

Холандия отхвърли европреговори с Албания, но не и с Македония

Холандия отхвърли европреговори с Албания, но не и с Македония

Албания трябва да работи още срещу организираната престъпност и корупцията