Русия провежда отбранителни военни операции срещу Запада и гледа на всяка доставка на оръжие на Украйна като на открито враждебен антируски акт. Това се казва в разпространените в четвъртък коментари на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирани от ТАСС.

Те бяха направени в отговор на изявлението на президента на Република Корея Юн Сок Йол по въпроса за възможните доставки на оръжия за Украйна.

"Русия провежда отбранителни военни операции срещу колективния Запад, който избра марионетния режим в Киев като инструмент на своята хибридна прокси война срещу нас. В тази ситуация ние разглеждаме всякакви доставки на оръжия за Украйна, независимо откъде идват, като откровено враждебен антируски акт", подчерта дипломатът.

Русия не се изненадва от Южна Корея, но я съветва да не дава оръжия на Украйна

Русия не се изненадва от Южна Корея, но я съветва да не дава оръжия на Украйна

Москва очаква още опити за въвличане на все повече държави в конфликта

"Такива стъпки ще имат изключително негативно въздействие върху двустранните отношения с тези държави, които ги предприемат, и ще бъдат взети предвид при формирането на руски позиции по въпроси, засягащи основните интереси на сигурността на съответните страни. В случая с Република Корея, можем да говорим за подходи за разрешаване на ситуацията на Корейския полуостров", каза Захарова.

Припомняме, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече коментира въпроса. 

Доставките на оръжие от Южна Корея за Украйна биха означавали, че Сеул по някакъв начин е замесен в конфликта. За това предупреди той. 

Южна Корея загатна за възможни доставки на оръжия за Украйна

Южна Корея загатна за възможни доставки на оръжия за Украйна

Ако Украйна бъде подложена на широкомащабна атака срещу цивилни

По думи на Песков Южна Корея е заела доста враждебна позиция спрямо Русия по отношение на ситуацията в Украйна и новината за евентуални доставки на оръжие е продължение на тази политика.

"В това няма нищо ново. Както по отношение на санкциите, така и за други неща, за съжаление. Сеул зае доста враждебна позиция в тази история. И това е продължение. Естествено, ще се правят опити за директното въвличане на все повече държави в този конфликт", добави той.

От своя страна заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди за опасностите, които крият плановете на Южна Корея да доставя оръжие на Украйна.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йел за първи път даде сигнал за възможна промяна в позицията на Сеул срещу въоръжаването на Украйна. Той не изключи страната му да се съгласи да достави оръжие на Украйна, ако има сериозна заплаха за нейното население или ако законите на войната бъдат грубо нарушени.