Доставките на оръжие от Южна Корея за Украйна биха означавали, че Сеул по някакъв начин е замесен в конфликта. За това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, всякакви доставки на оръжия биха означавали определено участие в този конфликт", подчерта той.

По думи на Песков Южна Корея е заела доста враждебна позиция спрямо Русия по отношение на ситуацията в Украйна и новината за евентуални доставки на оръжие е продължение на тази политика.

"В това няма нищо ново. Както по отношение на санкциите, така и за други неща, за съжаление. Сеул зае доста враждебна позиция в тази история. И това е продължение. Естествено, ще се правят опити за директното въвличане на все повече държави в този конфликт", добави той.

От своя страна заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди за опасностите, които крият плановете на Южна Корея да доставя оръжие на Украйна.

Южна Корея загатна за възможни доставки на оръжия за Украйна

Южна Корея загатна за възможни доставки на оръжия за Украйна

Ако Украйна бъде подложена на широкомащабна атака срещу цивилни

"Появиха се нови ентусиасти, които искат да помогнат на нашите врагове. Президентът на Южна Корея Юн Сук-йел заяви, че по принцип неговата страна е готова да снабди режима в Киев с оръжия", написа той в "Телеграм".

"Доскоро южнокорейците яростно уверяваха, че всяка възможност за доставка на смъртоносни оръжия на Киев е напълно изключена", припомни той.

"Чудя се какво ще кажат хората в тази страна, когато видят най-новите оръжия на Русия в ръцете на най-близките си съседи - нашите партньори в КНДР?", запита Медведев.

"Както се казва, танто за танто", описа ситуацията той.

По-рано днес президентът на Южна Корея Юн Сук-йел за първи път даде сигнал за възможна промяна в позицията на Сеул срещу въоръжаването на Украйна. Той не изключи страната му да се съгласи да достави оръжие на Украйна, ако има сериозна заплаха за нейното население или ако законите на войната бъдат грубо нарушени.

Южна Корея забрани износа на стратегически стоки за Русия

Южна Корея забрани износа на стратегически стоки за Русия

От Сеул обявиха, че ще подкрепят наложените от Запада санкции срещу Москва