Вашингтон навлезе в период на абсолютна вътрешнополитическа криза, от която не намира изход. Това заяви в понеделник официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова за радио "Комсомолская правда", цитирана от ТАСС. 

Така тя коментира опита за покушение срещу бившия президент на САЩ и фаворит на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп.

"Съединените американски щати навлязоха в абсолютна вътрешнополитическа криза, от която не могат да намерят изход", отбеляза дипломатът.

Кремъл: Путин не е контактувал с Тръмп след опита за покушение

Кремъл: Путин не е контактувал с Тръмп след опита за покушение

Охраната на Путин е на "подходящо ниво" според Песков

Тя подчерта, че в Съединените щати има не просто поляризация на обществото, а "състояние на предшестваща гражданска война, когато хората се бият един друг само за това, че носят тениски с опозиционен кандидат. Стига се до физическо насилие, продължи Захарова.

"На този фон се проведоха прословутите дебати, които хвърлиха в шок Съединените американски щати и целия свят. Всички граждани на Съединените американски щати си зададоха само един въпрос: как стана така, че в самата им американска демокрация дойде на власт човек, за когото могат да задават въпроси само за физическото му състояние, не и за работоспособността му. Не работоспособност, а дееспособност", коментира още тя. 

Припомняме, че Кремъл съобщи в понеделник, че руският президент Владимир Путин не е осъществявал контакт с Доналд Тръмп след опита за покушение срещу него през уикенда и няма планове да го направи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че мерките за сигурност около Путин вече са на подходящо ниво и няма нужда от допълнителни усилия.

ФБР също разследва атаката над Тръмп като акт на вътрешен терор

ФБР също разследва атаката над Тръмп като акт на вътрешен терор

Нападателят не е имал съучастници

"Сигурността е вече засилена по очевидни причини, независимо от инцидентите", коментира Песков пред репортери. Той добави, че всички необходими мерки са взети, като се взема предвид международното напрежение.

В неделя Кремъл заяви, че не счита, че американската администрация е отговорна за опита за покушение срещу Тръмп, но я обвини в създаването на атмосфера, която е провокирала атаката.

Тръмп бе прострелян в ухото по време на предизборен митинг в Пенсилвания след сериозен пропуск в сигурността. Нападателят бе застрелян. Путин все още не е коментирал публично случая.

Песков заяви, че опитите да се отстрани Тръмп от политическата арена са очевидни за всички външни наблюдатели и че животът му е в опасност.

Стрелецът по Тръмп се интересувал как се прави бомба

Стрелецът по Тръмп се интересувал как се прави бомба

Полицията е открила взривни вещества

ФБР обяви, че мъжът, който стреля по Доналд Тръмп на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания, е 20-годишният Томас Матю Крукс. Той е живеел с родителите си в тихо предградие и е бил регистриран привърженик на Републиканската партия.

Разследват стрелбата по време на митинга на Тръмп като опит за убийство и като потенциален акт на вътрешен тероризъм

След като не успял да уцели Тръмп - куршумът засегнал ухото му - стрелецът изстрелял няколко куршума в тълпата, убивайки един човек и ранявайки тежко други двама. Той бе застрелян от служителите на Сикрет сървис, които охраняват Тръмп като бивш президент и като официален кандидат за президент.

Томас Крукс не е имал документи за самоличност у себе си и разследването го е идентифицирало чрез ДНК.

Байдън призова американците да отхвърлят насилието в политиката

Байдън призова американците да отхвърлят насилието в политиката

Това е едва третото обръщение на Байдън от Овалния кабинет

Президентът на САЩ Джо Байдън направи обръщение към американския народ във връзка с опита за покушение срещу бившия шеф на администрацията на Белия дом и кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп. В изявлението, записано от президента в Овалния кабинет, той призова американците да отхвърлят насилието в политиката. 

Байдън също така отбеляза, че американските разузнавателни служби все още не са направили категорични заключения за мотивите на нападателя.

Той също така обеща да засили охраната на започващия в понеделник конгрес на Републиканската партия, на който Тръмп ще бъде официално номиниран за кандидат-президент.