Западните страни ще трябва да отговарят за доставките на оръжие за Украйна, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в сряда, цитирана от ТАСС.

Дипломатът обърна внимание на факта, че Западът продължава да "напомпва" оръжия в Украйна, включително доставката на остарели модели съветско производство, утилизирането на които е по-скъпо от прехвърлянето им в Украйна. "Това е толкова ужасна, цинична, престъпна логика. Защо да харчат собствените си пари западните страни, ако можете да ги опаковате (старите оръжия) и изпратите в Украйна, така че конфликтът изобщо да не свърши и броят на жертвите да бъде още по-голям. Добре са го измислили, но някой ще трябва да отговоря по-късно", предупреждава Захарова.

Словакия подарява системите си С-300 на Украйна

Словакия подарява системите си С-300 на Украйна

Това е пълен обрат в позицията на Братислава

Тя посочи, че от началото на т. нар от нея "специална операция" на Русия в Украйна САЩ са доставили оръжие на Киев в размер на 1,7 милиарда долара, а Европейският съюз - в размер на 1,5 милиарда евро. "Това за пореден път показва, че Европейският съюз е престанал да бъде чисто икономическа асоциация и бързо се развива, по-скоро деградира" към военно-политическо образувание", добави официалният представител на руското външно министерство.

По-рано стана ясно, че се очаква администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви още 750 милиона долара военна помощ за Украйна за борбата ѝ срещу руските сили. Това съобщи "Ройтерс", като цитира свои източници.

Белият дом заяви миналата седмица, че е предоставил повече от 1,7 милиарда долара помощ за сигурност на Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Съединените щати одобриха по-рано прехвърлянето на Украйна на хиляди ракетни комплекси "Стингър" и "Джевлин", стотици дронове-камикадзе "Суичблейд" за защита във войната срещу Руската федерация.

Преди два дни върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел потвърди готовността на общността да търси решение на конфликта в Украйна на бойното поле и да разшири военната помощ за страната.

"Да, обикновено войните се печелят или губят на бойното поле", заяви той при пристигането си на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

Мария Захарова: ЕС се е превърнал в икономически отдел на НАТО

Мария Захарова: ЕС се е превърнал в икономически отдел на НАТО

Тя коментира думи на Жозеф Борел