Този път не става въорос само за политика. Вярвам, че това винаги ще бъде отправната точка на новата история на Европа. Европа без разделение. Европа без "сиви" зони. Европа, която е наистина обединена и която знае как да защитава себе си, своите ценности, своето бъдеще.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, след като Европейският съвет и Европейският парламент дадоха статут на кандидат на Украйна. 

Зеленски по-рано вече отбеляза в "Туитър", че това е историческо решение. 

Шарл Мишел за статута на Украйна и Молдова: Историческо решение

Шарл Мишел за статута на Украйна и Молдова: Историческо решение

Ние сме готови да предоставим статут и на Грузия, обяви председателят

Днес вие приехте едно от най-важните решения за Украйна през всичките 30 години независимост на нашата държава, каза Зеленски, като припомни стъпките към членството, направени от Киев от началото на войната.

Вярвам обаче, че това решение не е само за Украйна. Това е най-голямата стъпка към укрепване на Европа, която може да се направи точно сега, в наше време и в такива трудни условия, когато руската война изпробва способността ни да запазим свободата и единството, каза той.

На петия ден от пълномащабната война на Русия срещу Украйна подадохме молба за присъединяване към Европейския съюз. Дадохме изключително бързи и качествени отговори на въпросника, който получихме от Европейската комисия.

Ето желания резултат днес. Днес бих искал да потвърдя, че Украйна е в състояние да стане пълноправен член на ЕС, каза той.

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

Европарламентът прие резолюция с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се"

Зеленски благодари отделно на страните-членки и лидерите им за подкрепата. 

За България той заяви: 

България е за нас. Благодаря, господин министър-председател! Благодарим ви, че без колебание избрахте страната на доброто в сблъсъка, който започна на 24 февруари. Знаем, че не ви е лесно, заяви Зеленски.