Бразилският президент Лула да Силва ще се срещне в сряда с украинския си колега Володимир Зеленски. Срещата им ще се проведе в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, след като бразилският лидер се срещне с президента на САЩ Джо Байдън.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира офиса на бразилското президентство. Украинското посолство в Бразилия не коментира веднага планираната среща.

Припомняме, че Лула по-рано се застъпи за създаването на група нации, които да посредничат за прекратяване на войната между Русия и Украйна. Но през май той заяви, че и Москва, и Киев са виновни за конфликта, с което ядоса Съединените щати и европейските държави, които подкрепят Киев.

Миналия месец бразилският държавен глава каза, че нито Зеленски, нито руският президент Владимир Путин са готови за мир.

Лула и Зеленски никога не са се срещали, въпреки че разговаряха по видео разговор през март - дни след като Бразилия гласува за резолюция на ООН, която призовава за мир и изисква Москва да изтегли войските си.

Лула оттегли гаранциите си, че Путин няма да бъде арестуван в Бразилия

Лула оттегли гаранциите си, че Путин няма да бъде арестуван в Бразилия

Той обяви, че това зависи от бразилското правосъдие

Украинското правителство поиска срещата между Зеленски и Лула, след като двамата мъже не успяха да се срещнат на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима по-рано тази година, както се твърди, поради проблем с графика.

По-рано през септември Лула да Силва оттегли личните си гаранции, че Владимир Путин няма да бъде арестуван със заповед на Международния наказателен съд, ако дойде на срещата на Г-20 в Рио де Жанейро следващата година, съобщава Би Би Си.

Въпреки че Бразилия признава юрисдикцията на МНС, президентът Лула да Силва изненадващо каза пред индийската новинарска мрежа Firstpost през уикенда: "Ако аз съм президент на Бразилия и ако той (Путин) дойде в Бразилия, той никога няма да бъде арестуван."

След това обаче позицията му се промени. "Не знам дали бразилското правосъдие ще го арестува. Съдебната система решава, а не правителството", каза бразилският президент.

Откакто през март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Путин по обвинения в депортиране на украински деца, руският президент не е напускал страната. По-специално той пропусна срещата на върха на Г-20 тази година в индийската столица Ню Делхи (Индия не е член на МНС).

Бразилският президент Лула отново се скара на Киев и Европа

Бразилският президент Лула отново се скара на Киев и Европа

Португалският му колега обаче призна правото на Украйна да отговори на инвазията.