Украинският президент Володимир Зеленски обяви днес, че се е срещнал с арменския премиер Никол Пашинян в кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност в Испания, съобщава "Ройтерс". Там двамата са обсъдили ситуацията със сигурността в Южен Кавказ.

"Украйна се интересува от стабилността на региона и приятелските отношения с неговите нации", написа Зеленски в публикация в X (Twitter). Той добави, че са били обсъдени и двустранно сътрудничество и регионални икономически проекти.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза по-късно днес, че Зеленски също е провел телефонни разговори с президента на Азербайджан Илхам Алиев ден по-рано.

Пашинян за оставката си: Няма да промени нищо

Пашинян за оставката си: Няма да промени нищо

Ще лети за срещата в Испания, въпреки отсъствието на Азербайджан

Припомняме, че Азербайджан пое контрола над населената с арменци област Нагорни Карабах миналия месец. Оттогава повече от 100 000 души - по-голямата част от населението на Карабах - са избягали и са потърсили убежище в Армения, страна с 2,8 милиона души.

"Мисля, че всички разбират, че в Южен Кавказ се случват тектонични промени. Всеки трябва да разбере, че Украйна има жизненоважни и икономически интереси в този регион", коментира Кулеба.

"Имаме нужда Русия да няма влияние, имаме нужда от стабилност, имаме нужда от възможност за развитие на търговски отношения. Ето защо президентът толкова рязко активизира дипломацията с Азербайджан и Армения."

Захарова: Русия разговаряла със САЩ и ЕС за Нагорни Карабах преди кризата

Захарова: Русия разговаряла със САЩ и ЕС за Нагорни Карабах преди кризата

Според Москва ЕС отклонил Ереван от спазване на споразуменията