Арменският премиер Никол Пашинян заяви в сряда, че ще подаде оставка незабавно, ако това реши проблемите на Армения, но според него това само ще влоши нещата, съобщава "Ройтерс".

Коментарът му отразява нарастващия натиск върху Пашинян, откакто съседен Азербайджан пое контрола над своя населен с арменци регион Нагорни Карабах миналия месец.

Оттогава повече от 100 000 души - по-голямата част от населението на Карабах - са избягали и са потърсили убежище в Армения, страна от едва 2,8 милиона души.

Пашинян, който е на власт от 2018 г., каза, че Армения винаги е била изправена пред предизвикателства.

"Ще го кажа направо: ако знам, че например с моята оставка или отстраняване всички тези предизвикателства ще бъдат решени, ще го направя още на следващата секунда, защото, за разлика от вас, аз не се вкопчвам и никога не съм се вкопчвал на стола ми, цитира думите му държавната информационна агенция Арменпрес. Но всичките ми анализи показват, че това ще доведе до точно обратния резултат. Това е и причината да не се случва."

Припомняме, че протестиращите призоваха Пашинян да се оттегли заради съдбата на Нагорни Карабах, която повечето арменци смятат за национална трагедия, която ги е принудила да изоставят земите на предците.

Регионът е международно признат като част от Азербайджан, но неговото етническо арменско мнозинство се радваше на фактическа независимост, след като се отцепи във война през 90-те години след разпадането на Съветския съюз.

Бойкотът на Азербайджан не отказа Армения от организираната от ЕС среща

Бойкотът на Азербайджан не отказа Армения от организираната от ЕС среща

Пашинян съжалява за пропуснатата възможност да разговаря с Алиев

Двете съседки са водили две войни за Карабах през последните 30 години и усилията на ЕС, Съединените щати и Русия все още не са ги убедили да подпишат мирен договор.

Пашинян ще отлети за Испания за преговори с ЕС в четвъртък въпреки новината, че азербайджанският президент Илхам Алиев няма да присъства на срещата. 

По-рано днес азербайджанските държавни медии информираха, че Алиев е решил да не присъства на организираното от ЕС събитие в испанския град Гранада, където би могъл да проведе разговори с Пашинян.

Пашинян изрази съжаление, че е пропуснал възможността да проведе разговори с Алиев и заяви, че е бил готов да подпише това, което той нарече "документ пробив" относно мирните преговори между двете страни.

Петстранната среща с лидерите на Франция, Германия, Армения, Азербайджан и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел трябваше да се проведе утре в Гранада, Испания.

На срещата се предвиждаше да бъде обсъдено бъдещето на региона Нагорни Карабах, след като Баку си върна пълния контрол върху него при 24-часова военна операция, започнала на 19 септември, както и да разгледат напредъка на дългогодишните, но проблематични мирни преговори между Азербайджан и Армения.

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

ЕС има много инструменти за оказване на натиск