Премиерът на Армения Никол Пашинян ще отлети за Испания за преговори с Европейския съюз утре въпреки новината, че азербайджанският президент Илхам Алиев няма да присъства на срещата, съобщава "Ройтерс".

По-рано днес азербайджанските държавни медии информираха, че Алиев е решил да не присъства на организираното от ЕС събитие в испанския град Гранада, където би могъл да проведе разговори с Пашинян.

Пашинян изрази съжаление, че е пропуснал възможността да проведе разговори с Алиев и заяви, че е бил готов да подпише това, което той нарече "документ пробив" относно мирните преговори между двете страни.

Петстранната среща с лидерите на Франция, Германия, Армения, Азербайджан и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел трябваше да се проведе утре в Гранада, Испания.

На срещата се предвиждаше да бъде обсъдено бъдещето на региона Нагорни Карабах, след като Баку си върна пълния контрол върху него при 24-часова военна операция, започнала на 19 септември, както и да разгледат напредъка на дългогодишните, но проблематични мирни преговори между Азербайджан и Армения.

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

ЕС има много инструменти за оказване на натиск