Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Съветът за национална сигурност и отбрана е взел принципно решение за забрана за пътуването на официални лица в чужбина. Тя се отнася за всички служители на централното правителство и на различни други нива на местните власти.

"Това се отнася за служителите на реда, народните представители, прокурорите и всички, които трябва да работят за държавата и в държавата. Ако искат да си починат сега, ще си починат извън държавната служба. Служителите вече няма да имат право да пътуват в чужбина за почивка или с друга недържавна цел", заяви президентът във вечерно обръщение.

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Този седмица президентът ще обяви ключови решения

Съгласно решението по време на мобилизация и военно положение държавните служители могат да пътуват извън Украйна само в командировка. Отбелязва се, че кабинетът на министрите трябва да промени разпоредбите за преминаване на държавната граница в рамките на пет дни.

Зеленски не назова имена, но украинските медии съобщиха, че заместник-главният прокурор Олексий Симоненко е отишъл на почивка в Испания - в колата на украински бизнесмен - в навечерието на Нова година. Новинарската агенция УНИАН съобщи, че той вече е бил помолен да напише писмо за оставка.