Германският външен министър Зигмар Габриел се обяви за силна и въоръжена миротворческа мисия на ООН по цялата "окупирана територия" на Донбас, предаде Дойче веле.
Днес министърът пристигна на двудневно посещение в Киев. В украинската столица той разговаря с първия дипломат на Украйна Павло Климкин.

На пресконференция след срещата между двамата министри Габриел изрази надежда, че ще бъде намерен "реалистичен и приемлив" формат за такава мисия преди президентските избори в Русия през март тази година.

Припомняме, руският президент Владимир Путин настоява миротворци да бъдат разположени само по т. нар. "линия на съприкосновение" между контролираните от сепаратистите райони и останалата част от територията на Украйна. Това би означавало, да няма миротворци по украинско-руската граница и през нея и занапред да могат да преминават руски военни и да бъдат прехвърляни руски оръжия.

САЩ отхвърлиха предложението на Путин за Донбас

САЩ отхвърлиха предложението на Путин за Донбас

Миротворци – да, ако заемат мястото на руските войски...

Габриел смята също, че трябва да се върнат руските представители в Съвместния център за контрол и координация по прекратяването на огъня, които Москва отзова през декември, противно на призивите на международната общност Русия да поеме отговорност за омиротворяване на ситуацията в Донбас.

Павло Климкин от своя страна заяви, че няма напредък по изпълнението на договореностите от Минск. Той посочи, че вината за това е на Москва, която провежда политика на "контролирана ескалация със заплаха за прерастването й във военна ескалация".

Донбас в момента фактически е руски протекторат, подчерта Климкин. По думите му, мисията на ОССЕ реално не може да контролира това, което става на окупираната територия, за което той изрази съжаление.