"Сделката за ЧЕЗ на практика трудно може да бъде спряна" е водещo заглавиe на в. "Сега"

КЕВР няма правомощия, КЗК и КФН - основание, да се намесят. НАП и ДАНС могат да направят проверки без последствия

Въпреки суматохата, която настана сред българските политици, и наредените от премиера Бойко Борисов проверки, сделката за активите на ЧЕЗ в България на практика трудно може да бъде спряна. Пред Нова ТВ вчера собственичката на "Инерком България" Гинка Върбакова, която бе определена от ЧЕЗ за купувач на бизнеса й в България, дори предупреди, че ако държавата попречи на сделката, това ще е нарушаване на инвестиционен интерес. Това би могло да се тълкува като намек, че тя ще търси правата си в съда при такъв развой.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Здравната каса призна за дълговете, но няма да ги плаща", четем в "Капитал"

Дълговете на здравната каса към европейските здравни фондове наистина се оказаха 271 млн. лв., както алармира управителят й проф. д-р Камен Плочев през последните седмици. Това стана ясно след днешното второ поред заседание на надзорния съвет на НЗОК по тази тема, насрочено за последно уточняване колко наистина са задълженията й за лечение в чужбина на български граждани. И макар сумата за дълговете да беше потвърдена, в крайна сметка е взето решение, че няма да се прави актуализация на бюджета,...

Прочети още от " Капитал"

"Доц. д-р Йоаким Каламарис: Еврото е опасно за малки страни като Гърция и България" четем в "24 часа"

Закръглянето на цените нагоре е единствено и само с цел спекула. Липсата на работна ръка в България влошава драстично привличането на инвестициите. Модернизацията и развитието на балканските страни. преминава през ада, защото липсват волята и разумът, надделява финансовата алчност.

- Доц. Каламарис, имате състуденти в сегашното правителство на България. Ако ви попитат за плюсовете и минусите от еврозоната, какво ще им кажете?

- В миналогодишната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за "Състоянието на съюза" не намери никакъв отзвук неговата теза, че "еврото трябва да бъде използвано като средство за интегрирането на всички страни на Европейския съюз. По-конкретно, каза следното: "Ако желаем еврото да обедини повече континента ни, тогава то ще трябва да се превърне в нещо повече от валутата на някои избрани страни. Предназначението на еврото е да представлява единната валута на целия ЕС".

Как обаче да стане това при следните 4 препятствия: липсва единен фискален съюз, не е предвиден правилен банков съюз, банковата система (търговските банки) е в голяма степен национална, мобилността на работещите е много ограничена.

Прочети още от "24 часа"

"Висшето безплатно при работа у на" извежда на първа страница в. "Монитор"

Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Според представителите на бизнеса студентите трябва да получават кредити, които те да насочват към университета, където ще учат, и ако след завършване на образованието си работят у нас за определен срок, то те няма да връщат парите. Образователният министър Красимир Вълчев обясни пред "Монитор", че предложението е обосновано от гледна точка на разходите за висше образование и връзката с пазара на труда.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Ще купуваме винетка като самолетен билет", четем във в. "Стандарт"

След въвеждането на тол системата винетките стават електронни, но цените им се запазват.

Покупката на е-стикер ще прилича на покупка на самолетен билет, съобщи Борис Марков, представител на фирмата, която ще изгражда системата, пред Нова тв. В специални автомати шофьорите ще въвеждат регистрационния номер на колата и желания период. След това ще плащат кеш или с банкова карта. Автомати за винетки ще има по бензиностанциите в страната, ще има и над 500 терминала на самообслужване. Винетки ще могат да бъдат купени и в пощите или онлайн от страницата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). "Няма да има повече лепене или фалшиви стикери", увери Борис Марков, цитиран от investor.bg. Дали са купени винетките, ще установяват специални камери, монтирани на рампи. Информация ще се подава в реално време към контролен център. Така, ако данните на колата не са в системата, шофьорът ще бъде глобен, но само ако го спре патрулка. В контрола освен пътна полиция ще се включат и 50 коли с мобилни екипи на АПИ.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Разходите за пенсии превишават 9 млрд. лв. през 2017 г.", пише "Капитал"

Приходите в бюджета на държавното обществено осигуряване нарастват с близо 15% спрямо предходната година

Социалните разходи на държавата достигат близо 10.6 млрд. лв. през 2017 г., като 9 млрд. лв. от тях са за пенсии. Най-голям е ръстът на разходите за болнични - с 12% спрямо година по-рано. Това става ясно от предварителния отчет за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 г. Според данните на НОИ за изплащане на обезщетения по болест са отишли 508.8 млн. лв., а броят им нараства с 305 хил. до близо 3.2 милиона.

Прочети още от " Капитал"

"Държавата, в която всички миришем шоколада, но отбрани го ядат", пише в. "Сега"

С поведението си около сделката за ЧЕЗ управляващите засилиха усещането за обвързаност на политика и бизнес

В понеделник премиерът Бойко Борисов събра очите на инвеститори, банкери и политици в Лондон. След впечатляваща презентация с карта на инфраструктурни проекти на Балканите той поиска 30 млрд. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за инвестиции в региона. Впечатлен от представянето му, албанският премиер Еди Рама заяви пред форума: "Борисов е Меркел на Балканите!".

Прочети още от в. "Сега"

"Избират между 4 варианта за райониране на страната" пише в. "Монитор"

България ще избира между 4 варианта за нова карта на икономическите райони за планиране на страната. Това стана ясно в понеделник по време на дискусия, организирана от столичен ежедневник. На нея първоначално бяха представени 3 варианта, но по врече на обсъжданията от Института за пазарна икономика (ИПИ) предложиха четвърти. Силвия Георгиева, изп. директор на сдружението, припомни, че в работната група са били обявени 10 варианта. Първият от представените днес предвижда в страната да има 5 района от ниво 2 - Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен - областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян, Югоизточен - областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол, Североизточен - областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Прочети още от в. "Монитор"

"Корея показа как се прави олимпиада", пише в. "Стандарт"

Зимна олимпиада по корейски. За това вече ще си мечтаят както от МОК така и всеки дръзнал да организира зимни игри. Деветата по ръст икономика в света успя да организира олимпиадата така, че да вдигне високо летвата пред следващите домакини. Бюджетът на игрите мина 20 млрд. долара. От тях МОК осигури 3 милиарда. Всичко обаче бе направено с мисъл не само за самите игри, а и за напред. Инфраструктурата глътна по-голямата сума. На лице обаче е скоростен влак, който стига от Сеул до ПьонгЧанг само за 2 часа. Пистите бяха направени в курорти където височината на планините достига 1700 м, а тресатета на 90% са покрити с изкуствен сняг. За да станат като за олимпиада помагаха дори и български специалисти. Идеята на корейците обаче е след игрите ПьонгЧанг да стане ски дестинацията на Азия. С отличното представяне като домакини това със сигурност ще стане. Хората просто знаят, как с една зимно олимпиада да си постелят за поколения напред. Нещо от което в България трябва само да се учим, защото ние умираме да спорим 10 години да има ли един нов лифт у нас при нужни поне 20 или в противен случай 20-ете "зелени" ще блокират когато си искат "Орлов мост".

Прочети още от в. "Стандарт"