Случи се! България сложи край на 50-годишната прокоба и най-сетне победи "големия кошмар" Швеция! След поколението на Георги Аспарухов и Никола Котков, селекцията на Петър Хубчев постигна този наглед невъзможен подвиг в горещата августовска вечер на стадион "Васил Левски". "Трикольорите" постигнаха исторически успех с 3:2, който може и да не ни класира на Мондиал 2018, но ни връща вярата в бъдещето на националния ни тим.

България - Швеция 3:2 (Развой на срещата по минути)
на живо

България - Швеция 3:2 (Развой на срещата по минути)

Селекцията на Петър Хубчев сътвори истински подвиг

Тази вечер публиката в София стана свидетел на един луд мач, в който сърцатите ни сънародници излязоха краен победител. Всичко започна още в 11-ата минута, когато Станислав Манолев прехвърли отличната си форма от ЦСКА и в държавния тим, отбелязвайки с глава след чудесно центриране на Георги Миланов. Шведите реагираха като ужилени и в 16-ата минута получиха малко пресилена дузпа заради нарушение на Васил Божиков. Наказателният удар на Емил Форсберг обаче бе спасен от Пламен Илиев, надъхвайки допълнително нашите за крайния успех.

Снимка 310416

Източник: LAP.bg

Той обаче леко се отдалечи през следващите мигове, когато първо националният ни селекционер Петър Хубчев бе изгонен от съдията, а впоследствие Микаел Лустиг изравни с глава за 1:1. До почивката екшънът на "Васил Левски" продължи. Нашите си върнаха водачеството след гол на Георги Костадинов, но 180 секунди преди паузата, Маркус Берг направи 2:2 след грешка на Божиков.

Йордан Лечков: Когато побеждаваш големи, ставаш голям

Данчо Лечков горд от победата, но разочарован от феновете, които псували БФС

"Хубчев си е сигурен за поста"

През втората част нашите демонстрираха страхотно търпение и окрилени от отличните изяви на Пламен Илиев, "лъвовете" се добраха до историческия си успех. Ивайло Чочев шутира от наказателното поле и не остави никакъв шанс на Робин Олсен за крайното 3:2!

Така нашите момчета отговориха подобаващо на жестоките шведски гаври през последните дни. Е, смешките на тамошните журналисти за хайдушките ни одежди, слабия ни футбол и бедната ни държава, им излязоха солени!

Снимка 310423

Източник: LAP.bg

Победата тази вечер ни изкачи до третото място в група А. Селекцията на Хубчев измести Холандия от тази позиция, като вече имаме актив от 12 точки. Шведите са само с пункт преднина пред нас, а убедителен лидер остава Франция. "Трикольорите" продължават да имат пълен актив от своите домакинства на "Васил Левски".

Българският отбор започна срещата със завидно самочувствие, повтаряйки действията си от мача с Холандия. Още в 3-ата минута силно изритана топка към Ивелин Попов за малко доведе до смут в отбраната на гостите, но впоследствие Андреас Гранквист действа хладнокръвно и се справи с опасността.

Петър Хубчев: Ще кажем, че имаме отбор тогава, когато успеем да направим поредица от силни мачове

Хубчев: Съдията беше безобразен, не обещавам победа срещу Холандия

"Чак така да се подиграват с нас...."

Натискът на "трикольорите" можеше да даде резултат пет минути след първия съдийски сигнал на Талиавенто. Продължителна атака на българите завърши с центриране на Страхил Попов някъде около дузпата. Георги Костадинов и Крафт се разминаха с топката и така тя стигна до непокрития Чочев. Звездата на Палермо обаче стреля от малък ъгъл и ударът му бе спасен от Олсен.

Колкото и изненадващо да звучеше преди началото на квалификацията, нашият тим сякаш напълно заслужено стигна до откриващо попадение в 11-ата минута. Георги Миланов напредна по крилото, след което отправи фантастично центриране към намиращия се на дясната греда Станислав Манолев. Стражът на скандинавците Робин Олсен увисна и това позволи на звездата на ЦСКА да го накаже майсторски с глава.

Снимка 310426

Източник: LAP.bg

Понесени на крилете на емоцията, "трикольорите" сътвориха сериозна грешка в 16-ата минута и реферът Паоло Талиавенто отсъди дузпа в полза на Швеция. Георги Костадинов събори съперников футболист в борба за позиция при един корнер и така най-тежкото пред българската врата предстоеше. С отговорната задача за гостите се нагърби звездата им Емил Форсберг, който обаче срещна фамозния рефлекс на Пламен Илиев. Пацо Тигъра хвана ъгъла на плеймейкъра и възпламени трибуните на "Васил Левски". И за да бъде подвигът му пълен, бившият вратар на Левски отрази с вещина и опита за добавка на Маркус Берг!

Костадинов: С новия треньор имаме доста добри резултати

Мечката се фука: За позицията си бележа доста често

"Нормално е да имаме леки залитания"

За да стане пък още по-напечено в София, нашият национален селекционер Петър Хубчев бе изгонен от главния съдия в 17-ата минута. Специалистът възнегодува бурно от спорните решения на Талиавенто и след цветущ "букет" от псувни и жестове, героят от САЩ 94' бе пратен на трибуните.

Снимка 310433

Източник: LAP.bg

И докато шведите се чудеха как да отреагират на създалата се за тях негативна ситуация, България можеше да нанесе своя втори удар. Ивелин Попов сътвори чудесен рейд през центъра и шутира от отлична позиция. Ударът му обаче бе разочароващ и не порази мрежата на слисаните скандинавци.

Героят Чочев: Схемата ни се оказа печеливша

Героят Чочев: Схемата ни се оказа печеливша

"Днес дадохме всичко от себе си"

За съжаление Швеция възстанови равенството малко преди изминаването на половин час футбол. Българската отбрана отново не реагира добре след ъглов удар на скандинавците, като този път грешката ни се оказа фатална. Чорбаджийски и Станислав Манолев не се разбраха кой да спре връхлитащия Лустиг, който само миг по-късно прониза с глава Пламен Илиев.

Снимка 310428

Източник: LAP.bg

Колкото и да не им се вярваше на нашите високомерни опоненти, българите дадоха красноречив отговор на случилото се 3 минути по-рано. Шведите опитаха от собствения си специалитет, след като в 32-ата минута бяха поразени от "лъвовете" след статично положение. Ивелин Попов пласира перфектна топка след изпълнение на фаул. Адресатът му Георги Костадинов се освободи майсторски от персоналния си пазач Гранквист и с глава върна преднината ни в световната квалификация. Това беше и втори пореден гол на опорния халф за държавния тим, след като се разписа и при поражението от Беларус.

Ивелин Попов: Добър домакин сме, казах го още вчера и днес го доказахме

Попето: Беше много важно да променим тази негативна традиция

"Радвам се, че победихме точно отбора на Швеция"

Атаките на България продължиха с пълна сила и малко преди почивката, Ивелин Попов беше на крачка от това да накаже несигурния тази вечер Робин Олсен. Попето пробва техничен изстрел в далечния ъгъл, който обаче бе избит от стража на ФК Копенхаген.

Снимка 310422

Източник: LAP.bg

И вместо да се оттеглят на паузата с гол преднина, нашите футболисти допуснаха да бъдат изравнени за втори път. Петър Занев закъсня да пресира връхлитащия по фланга Микаел Лустиг, който в крайна сметка центрира към Маркус Берг. Опитният таран спечели въздушния сблъсък с Васил Божиков и с лекота продължи головата фиеста на "Васил Левски".

Беларус загуби гостуването си на Люксембург

Люксембург не прощава - Беларус усети мощта на Великото херцогство

Ще има сериозна битка за последното място в група "А"

Случилото се в края на първата част явно не се бе отразило на нашите национали. Селекцията на Хубчев стартира второто полувреме доста активно и в 47-ата минута Ивелин Попов имаше възможност да стреля от пряк свободен удар, ала опитът му не прехвърли стената.

Снимка 310442

Източник: LAP.bg

Миг гениалност в 52-ата минута можеше да дари българския тим с трети гол. Олсен отново направи грешка, излизайки далеч от своята врата. Изчистената от него топка попадна в Станислав Манолев, който от въздуха опита да прехвърли шведския страж, но изпълнението му не притежаваше нужната точност.

Швеция получи сериозен импулс в играта си, след като в 56-ата минута Петър Занев игра с ръка малко пред наказателното поле и "тре кронур" бяха дарени с отлична възможност за гол. Емил Форсберг изпълни фаула, но Пламен Илиев отново впечатли с фамозно спасяване. Миг по-късно, звездата на РБ Лайпциг отново пробва рефлекса на Тигъра, след шут от около 13 метра, но Пацо отново бе на своето място. Упражнението се повтори и в 67-ата, когато бившия вратар на Левски пак спаси пряк свободен удар на звездата с №10.

Снимка 310434

Източник: LAP.bg

Българските футболисти поискаха наказателен удар в 76-ата минута. Падането на Симо Славчев обаче бе доста театрално и не подлъга опитния италиански рефер - Паоло Талиавенто.

Франция разби Холандия с 4:0

Французите изкорениха всички "лалета" от "Стад дьо Франс"

Лемар и Мбапе се развихриха срещу следващия съперник на Мондиал 2018

И докато шведите опитваха да пресекат нашия устрем, националите ни нанесоха своя решителен удар. Ивелин Попов стартира една атака през центъра, която след серия от комбинации достигна до Ивайло Чочев. Футболистът на Палермо нагласи топката на левия си крак и с премерен изстрел от границата на наказателното поле направи 3:2 за България!

Снимка 310420

Източник: LAP.bg

До края напрежението пред вратата на Пламен Илиев беше убийствено. Българската отбрана обаче удържа на шведския порив и се поздрави с този мечтан успех по пътя към Мондиал 2018.

Симо Славчев: Много борба, показахме изключителен дух

Симо Славчев: Много борба, показахме изключителен дух

"Знаете как беше - където ни хванат, там ни бият"