Между 100 и 150 хиляди души взимат неправомерно инвалидни пенсии. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти след срещата в МТСП с национално представителни организации на хората с увреждания.

Валери Симеонов изтъкна, че съпротивата срещу реформата - на първо място идва от "групата на ТЕЛК-аджиите", които са на трудов договор. По думите му същите тези хора навиват манивелата на хората с увреждания. Припомняме, вчера се състоя организирания от неправителствените организации протест, но на 18-ти е насрочен протест, организиран от родители на деца с увреждания.

На второ място съпротивата идва от хората, които получават неправомерно голям процент - хипертоници и др., които взимат големи пенсии, а работят в същото време - носят чували, товарят се. "Има много сериозна съпротива", коментира той и изтъкна, че въпросът е да не се спира възможността за оздравяване на системата. По думите му консенсус може и да не се постигне, но трябва да се обсъждат всички тези въпроси.

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Това, което видяхме вчера, беше мероприятие, осъществено в най-добрите традиции на синдикалните митинги

Валери Симеонов още веднъж повтори, че отговорността за всички тези решения е на управляващата коалиция, а не на организациите на хората с увреждания. Той посочи, че 100-тици милиони потъват, затова и очаква те да бъдат върнати в бюджета.

Валери Симеонов коментира все пак, че удовлетворен от конструктивността на разговорите. Предстои втора среща в Министерство на здравеопазването, която ще се проведе утре. На този етап концепцията за реформа на експертизата за работоспособността ще бъде замразена информира Бисер Петков.

Веска Събева: Искаме реформа, но не на парче

Веска Събева: Искаме реформа, но не на парче

Хората с увреждания питат кой ще оценява работоспособността им

"Всичко е в духа на предварително заявената програма още в предизборната кампания програма за оздравяване на системата на инвалидните пенсии, в които продължава да има доста сериозни злоупотреби, които се дължат на неправилни, фалшифицирани, да не кажа подкупни ТЕЛК-ови решения. По наша преценка там се губят стотици милиони левове. Това са общи пари, държавни пари, включително пари на хората, които са около тази маса, така че в това отношение правителството ще продължи да работи по отношение на реализацията на своята програма, но при спазване на интересите на всички тези хора, които имат основания да бъдат подпомагани от обществото заради своите заболявания", заяви вицепремиерът.

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания
Обновена

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не искат помощ, а достоен труд

Адриана Стоименова, заместник-председателят на съюза за интеграция на хората с увреждания и един от организаторите на протеста заяви, че имат уверението, че финансовите ресурси ще бъдат запазени за политики за хората с увреждания.

На тези думи Валери Симеонов реагира, като уточни, че средствата, които бъдат освободени, ще бъдат пренасочени в други посоки. По думите му няма как да стане средствата, които са освободени, да останат всички за хората с увреждания. "Няма как да стане, защото ние очакваме доста сериозни пари да бъдат освободени по посока на бюджета."