Българската икономика не е готова за въвеждане на еврото. Влизането в еврозоната е загуба на суверенитет. Това са мотивите на партия "Възраждане" и на Отечествения съюз, с които организират подписка за национален референдум за приемането на еврото.

Въпросът, който задават към гражданите е: "Против ли сте въвеждането на еврото като официална валута на Р България". Очакванията са подписката да приключи до 23 юли.

На пресконференция в БТА председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов отчете събрани над 100 000 подписа до момента. Ако съберат 200 000 подписа, ще ги внесат в Народното събрание с искане да бъде организирано общонационално допитване.

"Възраждане" тръгва на битка за запазване на българския лев

"Възраждане" тръгва на битка за запазване на българския лев

Стартират подписка за референдум за приемането на еврото

Според закона, подписката, започнала на 23 април има 3 месеца да бъде приключена. Ако се съберат повече от 400 000 подписа, ще бъдат внесени при президента за насрочване на референдум. За да е валиден референдумът, трябва да има над 50 % положителен отговор.

"Получаваме подписи от Гърция, Холандия, Ирландия, даже от Исландия. Настроението на всички българи в чужбина е срещу приемане на еврото. Мнозина от чужденците, чиито страни са в еврозоната, споделят скептицизма ни", заяви Костадинов.

Борисов: До две седмици България внася документи за чакалнята на еврозоната

Борисов: До две седмици България внася документи за чакалнята на еврозоната

Премиерът е патрон на наградите на КРИБ…

Българското правителство не обича да се съобразява с българските граждани, а слуша чужди посолства, е мнението на лидера на "Възраждане".

Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов запита защо никой не се натиска да влиза в еврозоната. Ние защо се разбързахме - по никое време един кабинет, който е едва седи съшит.

Не може вицепремиер (Валери Симеонов - б.р.) да обвинява министър в корупция (Николина Ангелкова - б.р.) и от това да не последва нищо. Не може друг да говори по други въпроси и в същото време в ресора му да се случва какво ли не, възмути се Симеонов.

Симеонов не спори с Ангелкова, а с хора, които не спазват закона

Симеонов не спори с Ангелкова, а с хора, които не спазват закона

Като станем царство, тогава ще разговаря с Борисов по всички въпроси

Икономическата мотивация срещу въвеждане на еврото е, че Българската икономика не е готова за въвеждане на еврото. Подобни проблеми има във всяка една европейска държава. Губим ли валутата, губим държавния си суверенитет, отсече Костадинов.

ЕЦБ: На сте готови за еврото

ЕЦБ: На сте готови за еврото

Съмнява се в стабилността на инфлацията

В еврозоната няма механизъм за възстановяване на национална валута. Буферът на валутния борд е над 40 млрд. лева. При влизане в еврозоната тези пари влизат в бюджета - т.е. в джоба на Бойко Борисов, обясни Костадинов.

Според него, парите ще отидат там, защото в последните 10 г. ни управлява тази върхушка. "Те опоскаха 16 млрд. дълг, който не знае къде е, та за 40 млрд. ...", заяви Костадинов.

Според него, влизането на страната ни в еврозоната е изключително важен външен политически ход, който ще бъде взет на тъмно. Затова е важна подкрепата на гражданските организации.

Дончев иска въвеждане на еврото, но се страхува от истерия в обществото

Дончев иска въвеждане на еврото, но се страхува от истерия в обществото

Няма да има значима промяна в модела еврофинансиране, което получава България

Според председателя на Отечествения съюз Симеон Симеонов крайно време е управляващите да се допитват до народа по възлови проблеми.

"Неолиберализмът вече не е модерен. В Европа разумният национализъм все повече завладява политическите системи и фактори. Ще чуем всякакъв агитационно-пропаганден стил, който не се различава от стила на 1950-те години на Сталинизма", обясни председателят на Отечествения съюз.

Костадин Костадинов от "Възраждане" обясни, че според новия брюкселски регламен, гражданинът трябва да попълни отделни декларации за три от чувствителните разрешния - за адреса, за трите си имена, за ЕГН-то си.

По този начин на всяка страница, където има 20 подписа, трябва да има 60 съпътстващи страници, че подписалите са съгласни. Трябва да съберем минимум 200 хил. подписа - това са 10 000 листа с около още 600 хил. листа хартия, потвърждаващи съгласие.

Самият закон връзва ръцете на гражданските инициативи, каза Костадинов по адрес на новия регламент GDPR. За партиите изискванията са различни. Тази брюкселска инициатива уби гражданското общество, категоричен е Костадинов.

Той обясни и някои спънки, които са имали при организиране на подписката. "Законът ни дава 3 месеца, в Казанлък имахме разрешение до 20 май. Режимът е уведомителен, а кметицата на града изпрати полиция и жандармерия. Бяха отвели учител по български да го арестуват, разказа премеждията си в града на розите Костадинов.

След като изрази съболезнования за семействата на загиналите пилоти, лидерът на "Възраждане" припомни, че в социалните мрежи са поискали оставка на военния министър Каракачанов заради възможността турски изтребители да пазят българското небе.

Като мотив за оставката Костадинов обясни тоталната неспособност на този министър да се справи с поверения му сектор. За година в мирно време загубихме повече вертолети отколкото Русия в Сирия. За офицерите какво да кажем - човешкият живот няма цена.
През нощта, когато министърът се появи по телевизията, той не изглеждаше много трезвен. Говореше за модернизация. Вие 4 години управлявате България, защо не сте се разбрали за модернизацията, запита реторично Костадинов.

Този вертолет (катастрофиралият на 11 юни - б.р.) водеше парада на 6 май над София. Ако беше паднал тогава..., запита реторично лидерът на "Възраждане". Той припомни, че четири години патриотите управляват (министерството на отбраната - б.р.), тъй като зам.-министър Димитър Кюмюрджиев е техен зам.-военен министър от 2014 г.