Контролираният вот вече е масов феномен и дори не се правят опити да се прикрие. Около тази теза се обединиха политолозите Страхил Делийски и Стойчо Стойчев и социологът Кънчо Стойчев.

Това е част от тоталното завладяване на пазара на местната политика и то по всички линии - пазарът на публичните услуги, на обществените поръчки, до директното плащане на ръка, обясни пред bTV Страхил Делийски. По негови думи когато липсва политически живот и партиите не са реален представител на гражданите, отношенията се свеждат до принуда, насилие и директно плащане.

Кънчо Стойчев разтревожен: гласове вече се търгуват съвсем открито

Кънчо Стойчев разтревожен: гласове вече се търгуват съвсем открито

1/3 от вота според него е контролиран

По преценка на Кънчо Стойчев 120 млн. лв. са хвърлени за купуване на гласове само на тези местни избори. Той посочи, че преди 15 години за нерегламентирани практики са отивали до 20% от партийните бюджети. Днес вече става въпрос за над 60%.

От своя страна Стойчо Стойчев заяви, че в малките населени места дори не се гласува толкова заради парите, колкото за "трайно устойчиви връзки" по линията на настоящи кметове, работодатели, силни хора на местно ниво и т.н.

Българинът гласува, както му е казал чорбаджията, убеден Безлов

Българинът гласува, както му е казал чорбаджията, убеден Безлов

Не се случвало очакването, че в тъмната стаичка се гласува по съвест