Най-големите организации в българското земеделие, обединени като Национален земеделски форум, застанаха зад министър Десислава Танева в контекста на атаките срещу нея, съобщават от сдружението.

Според официална декларация, подкрепена от 16 браншови организации, провокациите са инспирирани от предстоящите през 2021 г. парламентарни избори и целят дестабилизиране на сектор "Земеделие" и на държавното управление.

От "Демократична България" искат оставката на Десислава Танева за защита на измами с евросредства

От "Демократична България" искат оставката на Десислава Танева за защита на измами с евросредства

Предупреждавала хората от сектора да си мълчат за проблеми в програмата "Обвързана подкрепа"

Неправителствените организации, подписали декларацията, са категорични, че земеделската общност в България е обединена и няма да позволи популизмът от политическата сцена да се пренесе в сектор "Земеделие", който гарантира продоволствената сигурност на страната, особено в условията на кризисната икономическа обстановка в цял свят, причинена от пандемията COVID- 19.

Общата декларация е приета по инициатива на Асоциацията на земеделските производители в България. Според челновете на АЗПБ, провокациите идват от кръговете, които са притеснени от текущите проверки на терен и контрола по границите за контрабанден внос.

В изявлението се казва, че благодарение на навременните действия на министър Танева и управляваното от нея ведомство, агрохранителният сектор не е спирал непрекъснатия цикъл на работа по време на кризата. Ключов е и нейният принос за подобряването на взаимоотношенията между българските производители и търговските вериги.

Мярка Covid-19 в земеделието все по-възможна

Мярка Covid-19 в земеделието все по-възможна

На над 4000 производители на плодове и зеленчуци не е отпусната финансова подкрепа, защото излъгали

Вследствие на "последователните действия на министър Танева за прозрачност, силен контрол и проверка на бенефициентите на ОСП, недобронамерените кандидати стават все по-видими и не успяват да заобикалят правилата. "В момента атаката срещу министър Танева е именно от известни за сектора лица, които благодарение именно на завишения държавен контрол са разобличени, а лошата практика е прекратена и санкционирана", се казва още в документа.

Националният земеделски форум апелира за гарантиране на стабилна администрация, за запазване на експертния капацитет на всички структурни нива в МЗХГ и ДФ "Земеделие" и за недопускане на безцелни кадрови промени, вземани под политически натиск в предизборна обстановка.

"В настоящия момент заставаме заедно в подкрепа на министър Десислава Танева, убедени в нейната професионалност, дългогодишен административен и управленски опит, както и усърдна последователна работа в полза на земеделския сектор на България, високо оценен не само в страната, а и от европейските партньори и институции. Апелираме за съхраняване на нормална среда, в която да продължим да работим устойчиво както в оперативен план, така и за подготовка на сектора ни за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика 2021-2027." - пише още в общата декларация.

Десислава Танева: Няма квоти и дискриминация за стоките в търговските вериги

Десислава Танева: Няма квоти и дискриминация за стоките в търговските вериги

Изкупните цени на розовия цвят са наистина по-ниски, призна Танева

Националният земеделски форум е инициатива за обединение на земеделския бранш в България - на браншови организации от земеделието, хранително-вкусовата промишленост и академичните среди. В началото на пандемията COVID-19 организациите настояха за специфичен режим на карантина за земеделските работници, който спомогна за непрекъснатия цикъл на работа и осигуряване на снабдяването с храни в условия на световна криза.

Националният земеделски форум е първото мащабно обединение на аграрния сектор у нас. Началото му беше поставено през 2017 година със серия от дискусии за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г.