Патриотите внесоха Закон за забрана на бурките.

„От години наблюдаваме в България опитите на външни фактори да разделят българското общество”, обяви на брифинг лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него външни фондации налагали нетипично облекло на българските мюсюлмани.

По конституция България е светска държава, изтъкна Каракачанов и според него, на фона на случващото се в Европа, трябва да се реагира своевременно.

Законът на патриотите регламентира какво е облекло, закриващо лицето.

Предлагат се и глоби: за първо нарушение – 200 лв, а за всяко следващо глобата да е в размер на 1500 лв. Този, който плаща за носенето на бурки, ще лежи в затвора до три години и ще плати глоба от 5000 лв. Ако така се стимулират малолетни или непълнолетни да носят бурки, санкцията скача до 5 години затвор и глоба до 10 000 лв.

Бурки – само в джамиите, предлага компромис отец Саръев

Бурки – само в джамиите, предлага компромис отец Саръев

Това е чужд религиозен елемент

Навсякъде където се носят бурки, забрадки и фереджета, това се прави срещу заплащане, изтъкна и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Носещите бурки у нас, според него, го правели заради финансовия стимул, а не от преданост към исляма. Симеонов видя и дългата ръка на Турция в носенето на фереджета и бурки.

Патриотите са категорични, че техният закон стъпва на европейския опит в сферата и техният проект бил близък до френските норми за бурките.

Налагало се забраната да бъда разписана в закон, тъй като общинска наредба можела да наложи само дребно административно наказание.

Законът забранява облекло, скриващо напълно или частично лицето, да се носи във всички официални институции и обекти, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Забраната няма да се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, както и ако е с временен характер в рамките на спортни, културни или други прояви. За пример патриотите посочиха пожарникарите.

Забраната няма да се отнася за домовете на съответните граждани или в официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

Припомняме, първи темата за забраната на бурките бе повдигната именно от ВМРО, след което мнението си изказа и главния прокурор Сотир Цацаров, който се обяви в подкрепа на забраната. Именно това разрази дискусия в общественото пространство с противоположни мнения. Като основен проблем и регион, където се носят бурки, обаче винаги се посочваше циганската махала в Пазарджик

Два общински съвета - този в Пазарджик и пловдивския общински съвет ще дебатират по внесени предложения за забрана на бурките и никабите в наредбите за обществения ред.