Държавата отпуска 2 973 470 лева за сгради от областите София и Перник, пострадали от земетресението в края на май.

Това реши на извънредно заседание Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане /МКВП/ към Министерския съвет. То бе ръководено от председателя на комисията - вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Присъстваха еврокомисар Кристална Георгиева и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Опитахме се да разберем от тази сума каква част ще отиде за София и каква е предвидена за Перник. Тъй като не успяхме да се свържем с някой, който да ни даде отговор, публикувахме цялата сума.

Държавата подкрепя и ще подкрепя и занапред хората, пострадали от бедствия. Това се случи с всички граждани, които пострадаха и чиито къщи бедствията унищожиха", заяви министър Цветан Цветанов.

Но трябва да е ясно - държавата помага не защото е длъжна да възстановява частни имоти. Това е изключителна мярка, която правителството прилага, за да подкрепи морално и материално хората след преживяното сътресение", подчерта той.

Гражданите ще усетят законовата подкрепа на държавата. Има много критерии - имотите трябва да са законно построени, да са ясни собствеността и дали е единствена", коментира и строителният министър Лиляна Павлова.

Нужна е пълна яснота и точност за броя къщите, които са с причинени щети, както и за характера на повредите. Приоритетно трябва да обърнем внимание на хората, които са без покрив. Да се предприемат мерки и то много бързо, докато времето позволява, защото през зимата ще е много по-трудно", посочи регионалната министърка.

Еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че подкрепя дейностите на специализираните служби в България и начините им за реагиране при бедствия. По думите й от много важно значение е, че се отделят повече средства за превенция и подходът е балансиран.

Всяка година е различна, както е различна и честотата на бедствията. В бюджетите се залагат средства за една средна честота. Необходимо е, ние, в България, да мислим в посока партньорство и ползване на европейските фондове", смята българският еврокомисар.

Тя разясни практики от други страни, където частните имоти се застраховат и това е основен механизъм за обезщетение. "У нас хората са затруднени, има много социално слаби семейства, затова се разчита и на държавната помощ", уточни еврокомисар Георгиева.

На заседанието бяха посочени пропуски във внесените в комисията документи, свързани с искания за възстановителна помощ за частни лица от община Перник. След обсъждания на предложението за събаряне 161 частни къщи в община Перник, беше решено да се формират екипи за допълнителна проверка.

Екипите ще бъдат формирани веднага и ще започнат работа в началото на другата седмица. В тях ще бъдат включени представители от министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите и на труда и социалната политика. Екипите ще работят под ръководството на областния управител на Перник.

Специалистите ще извършват проверки на място на сградите, на документацията и на нейната законосъобразност и ще се проведат индивидуални срещи с всички собственици.

Ще се изясни статусът на най-тежко пострадалите домакинства и ще се конкретизират начините за държавно подпомагане. По време на заседанието беше направен и обзорен преглед на работата на междуведомствената комисия през първото полугодие. Отчетено беше, че са разпределени 60 445 318 лева за районите, засегнати от най-значимите бедствия от началото на годината.

Средствата са за финансиране на спасителните, неотложните дейности и за възстановителни помощи след наводненията в област Хасково и в с. Дъбене, за пострадалите от земетресението на 22 май в област Перник, за районите, засегнати от щорма по Черноморието, от зимните бури и снегонавяванията в различни райони на страната.