Напрежението в предизборната кампания постепенно се увеличава, но вече не толкова по оста БСП-ГЕРБ, а по въпроса за междудържавните отношения на България и Турция. Това коментират от "Галъп интернешънъл" въз основа на данните от последното си изследване. Социолозите предупреждават, че този фактор може да промени изцяло политическия процес в страната в идните дни, а и трайно след това.

Данните от изследването показват, че обществената интуиция засега нарежда ДОСТ като по-близка до Турция формация, в сравнение с ДПС. И двете се подозират, че не работят за интересите на страната. Това подозрение обаче е по-изразено при ДОСТ, коментират от "Галъп".

Запитани директно кой е по-близко до Турция, 65 % казват ДОСТ, а 22 % - ДПС. От социологическата агенция отбелязват, че изследването е проведено преди изявлението на Ахмед Доган.

Според социолозите съществен въпрос става обществената приемливост на ДПС и ДОСТ. 48 % от българите са категорични, че при никакви условия не биха приели ДПС като част от някаква управленска формула. 29 % биха приели това само при определени условия. 20 % от запитаните пък биха приели ДПС във формула, която да осигурява стабилност и да се противопоставя на потенциална намеса от страна на Турция.

От "Галъп" коментират, че данните показват, че обществото ни е разделено наполовина по отношение на ДПС - половината биха го приели (със или без условности), а другата - не. Социолозите предполагат, че това съотношение вероятно ще се промени след изявлението на Доган, тъй като той на практика прави заявка срещу намесата на Турция и вероятно включване на ДПС в обща политическа формула.

Социологическата агенция е установила, че патриотите се ползват с най-висок кредит на доверие като участник в бъдещо управление. 63 % биха ги приели в управленска формула - с или без условия. Формацията на Марешки пък е неприемлива за 58 %.

От "Галъп" отбелязват, че усещането за изравняване на силите между двете основни партии личи и в масовата оценка за техните кампании. 31% смятат, че ГЕРБ се справя по-добре в кампанията, 30% - БСП. Обединените патриоти са избрани в 16% от случаите. Социолозите намират, че ситуацията е патова, но отбелязват, че в идните дни избирателят има възможност да наклони везните в едната или в друга посока.

Изследването е проведено между 14 и 15 март сред 801 души със собствено финансиране.