Докато Северна Македония се доближава до членството си в ЕС, България все повече се отдалечава в опита да защити националния си интерес. Това заяви лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

Тя посочи, че в този контекст страната ни се намира на позиция отпреди три години и окачестви това като национално предателство.

Заячка определи като "ялова" Съвместната българо-македонска комисия, която е функция на Договора за добросъседство.

Северна Македония не й трябва ЕС, ако ще се отказва от език и идентичност

Северна Македония не й трябва ЕС, ако ще се отказва от език и идентичност

Пендаровски не иска българска история: Не мога да повярвам, че през 21 век някой може да оспори чужд език

"Чуха се изказвания, че на Северна Македония не ѝ трябва ЕС, ако ще ѝ коства езика и идентичността. Това е ултимативно изказване, което противоречи на Договора и по същество е опит за негова ревизия", посочва тя.

Заячка подчерта, че ако страната ни не успее да защити националните си интереси, личната отговорност за това е на министър-председателя, вицепремиера Красимир Каракачанов и министъра на външните работи Екатерина Захариева, които през годините са заявявали, че влизането на Северна Македония в ЕС няма да е за сметка на българската история и идентичност.

Симеонов: Важни са интересите на България, не съставът на комисията със Северна Македония

Симеонов: Важни са интересите на България, не съставът на комисията със Северна Македония

След последните сътресения със Скопие

Не можем да платим цената за влизане на Северна Македония в ЕС нито да сведем дебата до "за" и "против", въпреки че правителството се докара до това положение с щраусовата си политика на заравяне на главата си в пясъка, отсече тя и обяви, че позицията на АБВ ще бъде изпратена до президента, парламента, правителството и БАН.

Припомняме, в началото на октомври 2019 г. България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков определи действията в контекста на пандемията от коронавирус у нас като хаотични във всички направления.

Според него интензивността на тестванията на българите за коронавирус е крайно незадоволителна и определи този факт като престъпление на ген. Мутафчийски и Щаба.

България одобри началото на преговорите за ЕС на Албания и Северна Македония

България одобри началото на преговорите за ЕС на Албания и Северна Македония

Ключов принцип в процеса на разширяване е напредъкът