При визитата на българската делегация в САЩ, водена от премиера Бойко Борисов, са подписани секретни документи. Това предположение изрази доц. Георги Кючуков от Изпълнителното бюро на партия АБВ.

Това съмнение е подкрепено от присъствието на военния министър в делегацията. От партията не са открили нито един друг документ, който да документира какво е постигнато в САЩ, освен съвместната декларация.

"Съществуват предположения, че има подписани секретни документи. Това се подкрепя и от факта, че в делегацията беше министърът на отбраната, което по дипломатически път значи, че има някакъв предвиден съвместен документ със съответния му колега в Щатите", каза Кючуков. 

Борисов се хвали в САЩ: Генералите ви са се подготвяли в базата ни в Ново село

Борисов се хвали в САЩ: Генералите ви са се подготвяли в базата ни в Ново село

На премиера му станало драго, че те познавали България толкова добре

По думите му около изграждането на Координационния център за военноморските сили в Черно море има много въпроси, на които българското общество трябва да получи конкретни отговори

Доц. Кючуков определи като странно изявлението на военния министър, че този център ще бъде в координация с граничната полиция на държавите от Черноморския регион.

"В Бургас има такъв център, който координира дейността на морските администрации на всички държави от Черноморския регион и този център върши много добра работа. Кой ще финансира изграждането на този център? Този център ще бъде под командването на НАТО или под командването на САЩ", запита Кючуков.

По думите му за такъв център се е говорело на срещата на върха от Уелс през 2014 г. "Ще има ли българско присъствие в този център, кой ще го обслужва, кой ще го строи, кой ще доставя апаратурата", запита той и продължи с въпросите - как този център се съчетава със заявлението на премиера, че той иска Черно море да бъде зона на туризъм, а не да има военни кораби

От АБВ недоумяват и по какъв начин висшите български държавници получават мандат да представляват страната зад граница. Той даде пример с водената от Борисов делегация в САЩ, както и визитата на президента Румен Радев на Срещата на върха на НАТО, която започва днес. В МС и в НС не е обсъждан мандата на двете делегации. 

Какво договориха Тръмп и Борисов?

Какво договориха Тръмп и Борисов?

Двете страни обявиха мерки, насочени към засилване на стратегическото партньорство

По думите на лидера на АБВ Румен Петков газовата сигурност на България е под въпрос след 1 януари 2020 година страната ни може да остане без газ. Според него липсва последователност на държавата ни по енергийните проекти изобщо и огромните загуби, които държавата ни понася в тази връзка.

"Българското правителство излъга партньорите на изток и запад, че "Турски поток" ще бъде въведен в експлоатация на 31 декември тази година.

Ние от АБВ предупредихме още през февруари, че начинът, по който действа правителството, гарантира, че "Турски поток" няма да е готов и фактът е очевиден. Ние унижихме интереса на българската икономика като не изградихме "Южен поток". Ние не изградихме "Турски поток" през България и ако Русия и Украйна не се разберат, настояваме българите да знаят, че на 1 януари може да сме без газ, каза Петков и обвини премиера Борисов за това.

Що се отнася до работата по газовата връзка с Гърция, там сроковете също не се спазват и към днешна дата дейност на терен няма, допълни Петков.

Според експертите от АБВ интерконектора България-Гърция няма да е готов до март 2021 г. "Този газопровод е икономически немотивиран. Заплахата на 1 януари да сме без газ е огромна. Това правителството доведе дотам нещата, че гарантирането на газоподаването за България да не зависи от българските институции", каза Петков. 

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Двамата дадоха висока оценка на двустранните контакти в редица сфери

По думите му, говоренето за диверсификация на доставка на ядрено гориво може да доведе до сериозни заплахи за сигурността на АЕЦ "Козлодуй" и до рязко влошаване на околната среда. До сега от "Росатом" са прибирали ядрения отпадък в Русия, но САЩ нямат такава практика.

"Публична информация е и огромната разлика в цената и качеството на ядреното гориво - 670 000 долара за едно хапче - Русия, а на американското е 1 милион долара. Топлоотделянето на американското гориво е по-слабо от руското", заяви Петков.  

US посланикът: Американски експерти идват за „Белене”

US посланикът: Американски експерти идват за „Белене”

Новият посланик очерта целите си през следващите 3 години

От АБВ се притесняват и за забавяне на проекта АЕЦ "Белене" - на 18 ноември изтече срокът, в който българското правителство трябваше да обяви оценката си за стратегическите инвеститори. Тогава трябваше и да започне действия по преговорния процес и определяне на стратегически инвеститор и стартиране процедурата по изграждане на двата реактора в Белене", каза той. 

Газовата връзка с Гърция ни прави истински енергиен хъб според Херо Мустафа

Газовата връзка с Гърция ни прави истински енергиен хъб според Херо Мустафа

Отношенията между България и САЩ минавали на ново ниво

Относно подкрепата на България за Северна Македония, според Петков трябва има анекс към договора, в който да е ясно, че имаме обща история до средата на миналия век. Петков не е изненадан от липсата на какъвто и да е резултат от деветото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония.

Според него Испания ще се поддаде на натиска и ще ратифицира членството на Северна Македония в НАТО, а така България остава без никакъв инструмент за защита историята си и националното си достойнство. "Това е голямото предателство на Бойко Борисов. Той носи лична отговорност, лична вина", допълни Петков.