Новоизграденият водопровод, който трябваше да захрани Перник, е поредната лъжа на Борисов и поредният провал. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков. Той призова за намеса на прокуратурата.

По негови думи в момента водопроводът се поддържа с повече от 30 ремонта от екипите на ВиК-Перник, което прави невъзможна подмяната на мрежата в града.

Петков напомни, че премиерът е заявил, че водопроводът ще бъде готов за 35-40 дни, а днес били 95 дни от обявяването на 18 януари, че започва изграждането на му. "Предупредихме, че с тези тръби няма да се издържи на налягането. Предупредихме, че тези 27 млн. са просто изливане на вода в пясък", изтъкна той.

Петков прогнозира фалита на ВиК - Перник. Според него водното дружество вероятно ще стане собственост на "Софийска вода".

София свива бюджета с над 23 млн. лева заради кризата

София свива бюджета с над 23 млн. лева заради кризата

Ограничават инвестициите за ремонти на пътища и паркове

От своя страна областният председател на АБВ-Перник Петър Първанов обясни, че от водопровода вода стига само до три квартала и едно село.

Първанов подчерта, че АБВ имат разработел план с различни варианти, които биха били много по-ефективни и дългосрочни.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

Изграждането на водопровода струва 26 млн. лв., а премиерът заръча тръбата да се построи за 30, а не за 40 дни, както първоначално беше планирано.

Голяма част от Перник отново е без вода

Голяма част от Перник отново е без вода

Засегнати са и селата Дивотино, Мещица и Витановци