Правителството на България тайно е разрешило на три остарели въглищни централи да изгарят безразборно отпадъци, пренебрегвайки местните и европейските закони. Това се изтъква в жалба, подадена до Европейската комисия от адвокати от благотворителната фондация ClientEarth, чието седалище е в Лондон, съобщава "Ройтерс".

Незаконният внос на отпадъци от чужбина и изгарянето на горива (RDF), произвеждани от отпадъци в инсталации, работещи с въглища, предизвикаха опасения за общественото здраве в "балканската страна, която вече изпитва затруднения със сериозно замърсяване на въздуха", отбелязва агенцията.

Прокуратурата проверява дали ТЕЦ "Бобов дол" гори и отпадъци

Прокуратурата проверява дали ТЕЦ "Бобов дол" гори и отпадъци

Горили смет от отпадъци и въглища

Адвокатите на екологичната организация, заедно с две български природозащитни организации, обвиниха българското правителство в пропускането на официални разрешителни процедури и държане на българите на тъмно за рисковете за здравето и околната среда от изгарянето на отпадъци в старите въглищни централи.

"Изгарянето на отпадъци без правилните филтри е голяма опасност за живеещите около централите", изтъква адвокатът на ClientEarth Доминик Дойл.

Според ClientEarth ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" в Гълъбово са получили разрешение чрез конфиденциални писма да изгорят 500 000 тона боклуци за шест месеца - 10 000 пъти повече отпадъци в сравнение с разрешеното без подходящо актуализиране на разрешително, започвайки от края на 2018 г.

Освободиха от ареста шефа на ТЕЦ "Бобов дол"
Обновена

Освободиха от ареста шефа на ТЕЦ "Бобов дол"

Той e пуснат под гаранция от 30 000 лв.

Трета централа - ТЕЦ "Република" в Перник - е получила устно разрешение за изгаряне на отпадъци в продължение на шест месеца, казаха от лондонската организация.

Българското Министерство на околната среда и водите е заявило пред "Ройтерс", че не можело да потвърди или да отрече наличието на такива поверителни писма. Министерството е отказало да коментира други подробности по жалбата на адвокатите.

"Действията на министерството са незаконни", изтъква Меглена Антонова, която е активист в българското подразделение на международната природозащитна организация Greenpeace, като допълва: "Разрешения за изгаряне на толкова много отпадъци могат да бъдат издадени само след обществени обсъждания и консултации."

От "Топлофикация Перник" отричат, че са ползвали вода от "Студена" и горели незаконно отпадъци

От "Топлофикация Перник" отричат, че са ползвали вода от "Студена" и горели незаконно отпадъци

Готови са да съдействат при проверки от институциите

Тя каза, че екологичното министерство е отказало достъп до съдържанието на писмата, въпреки многократните искания съгласно българския Закон за достъп до обществена информация.

ТЕЦ "Бобов дол" впоследствие получава разрешение да изгаря RDF през април 2019 г., но "Грийнпийс" (България) оспорва издаването му в българските съдилища без оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Според Международната агенция за изследвания на рака, която класифицира замърсяването на въздуха като цяло, България е сред европейските страни с най-високи концентрации на фини прахови частици.

"Черноморската държава също така е сред европейските страни с най-високи концентрации на въглероден оксид и серен диоксид", информира "Ройтерс" публиката си.

Припомня се, че миналия месец българската прокуратура разпореди на екоминистерството да извърши проверки в четири въглищни централи, включително "Бобов дол", Брикел и "Република", относно съхранението и изгарянето на опасни отпадъци без съответните разрешителни.

Допълва се, че българските власти за затегнали контрола върху вноса на отпадъци и са засилили мониторинга на депата след информациите за нелегални доставки на боклук от Италия.

Фирмите, горящи отпадъци у нас, подкрепиха по-строг контрол на вноса

Фирмите, горящи отпадъци у нас, подкрепиха по-строг контрол на вноса

Сред набелязаните мерки е 100% физически контрол на граничните пунктове

Припомняме, на 23 януари стана ясно, че властите са отнели разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци. Тецът беше спрян на 21 февруари заради планов ремонт.

Директорът Емил Христов беше задържан на 20 февруари. На следващия ден беше освободен под парична гаранция от 30 000 лв. Той е обвинен в съхраняване и разположение на опасни отпадъци в нарушение на правилата.

Проверка в ТЕЦ "Бобов дол" установи, че отпадъци са горени без разрешително.

Това потвърди и министърът на околната среда Емил Димитров, който беше на място.

На 18 януари прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението беше разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

Тогава министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол".