"България няма да бъде нито на студено, нито на тъмно, както служебният кабинет се опитва да заиграва със страховете на хората". Това мнение изрази бившият министър на енергетиката Александър Николов в предаването "Неделя" 150 по БНР.

Николов посочи, че предимство на България е и това, че производството на електроенергия изобщо не зависи от природен газ. "Ние сме най-големият балансьор на Югоизточна Европа и на Западни Балкани от гледна точка на електроенергия. Това ни дава предимство, защото е възможно да се оформят споразумения, които да дадат възможност България да изнася електроенергия, а в замяна на това да изнася природен газ", коментира Николов.

Според него енергетиката трябва да е далече от всякакви политически боричкания, защото е сектор, който определя живота на всеки гражданин и на цялата индустрия и бизнес. Ако някой иска да използва темата "енергетика" за предизборна кампания, това е изключително грешно и много вредно за обществото. Това показва културата на хората, които го практикуват, отбеляза Александър Николов.

Той допълни, че поведението на "Газпром" спрямо цяла Европа е ясно. През всички 7 месеца, докато отговарях за сектора, като министър на енергетиката в правителството "Петков" - б.р. не е имало каквато и да е различна търговска или правна практика, която да отличава един или друг доставчик, независимо коя държава представлява и какъв е типът договор. Ако някой е имал желание да поеме рискове за България и за българска компания, в размер и мащаб, който е недопустим, нека сложат подписите на всички документи, които са изисквани, и да продължат да действат както намерят за добре, обясни Николов.

„Газпром" и „Булгаргаз“ си говорят, но Антон Кутев не знае дали са седнали на една маса

„Газпром" и „Булгаргаз“ си говорят, но Антон Кутев не знае дали са седнали на една маса

Антон Кутев не знае дали Русия има решение да не преговаря с България за доставките на газ

Според него мерките на ЕС са "добре опаковани обещания за средства, които едва ли ще могат да решат това, което все още се случва в резултат на политиката на Европа". "ЕС все още не иска да признае, че енергийната криза е функция в по-голяма степен от енергийната политика на Европа през последните 10 години, отколкото от войната на Русия в Украйна. Войната катализира някои от ефектите", каза Николов.

Според бившия министър на енергетиката за всичко е информиран текущият министър - Росен Христов, за това на какъв етап е, какво може да се случи и как. Очевидно, вече доказано дори за тях- служебното правителство, че "Газпром" е несигурен доставчик. Това, което направиха с офертата, за която съдейства и Европейската комисия, не знам каква дефиниция да му сложа, изтъкна той.

"Когато договорихме първите два танкера, те бяха реализирани като разтоварване в рамките на две седмици. Това, което бяхме направили, е до края на месец октомври всичко д е подсигурено, оставаха ноември и декември. Служебното правителство казва, че се е договорило с Турция за един слот, ние бяхме оставили един. Лесно 1+1 щеше да даде 2. Декември се провеждат търгове, капацитетът на гръцкия остров Ревитуса също се увеличи, и лесно можеше тогава да се реализира и третото карго. Останалите 4 карга щяха да са опция как да действа България от януари нататък", поясни бившият министър на енергетиката.

Николов призова ДАНС да разгледат много по-дълъг период, "който обхваща и причините за намаляване на количествата газ от Азербайджан, кога, кой и дали е предоставял мълчалив отказ при запитване дали трябва да се намаляват тези количества, каква е комуникацията с "Газпром" по темата и прозрачни ли са търговете.

Обмисляме бартер ток за газ с Азербайджан

Обмисляме бартер ток за газ с Азербайджан

Все още има комуникация между България и Русия за синьото гориво