Здравният министър Кирил Ананиев гарантира пълна прозрачност и международно сътрудничество при определянето на проекта за новата детска болница.

Недовършената сграда в двора на Александровска болница ще бъде разрушена, а за бъдещия нов строеж ще бъде създаден Обществен съвет, потвърди Ананиев по време на парламентарния контрол, цитиран от БНР.

Следващата седмица ще се проведе първата среща в Министерството на здравеопазването с Националната инициатива за изграждането на детското лечебно заведение.

"Ние при министър-председателя заедно с Инициативата, поехме два ангажимента. Единият ангажимент е да разрушим тази сградата и по най-съвременен проект да построим нова многопрофилна детска болница. Второто нещо е да създадем такъв обществен съвет, който да участва, да препоръчва, да контролира изпълнението на този проект. Това, което сме поели пред Инициативата, ние ще си го изпълним. Те ще бъдат през цялото време заедно с нас в този Обществен съвет".

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните болници

Припомняме, че на 27 май тази година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница. 

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

Протестирщите срещу проекта за детска болница готови да стигнат и до Европейския съд

Протестирщите срещу проекта за детска болница готови да стигнат и до Европейския съд

Според адв. Петрова има вариант договорът да бъде прекратен

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. Преди две седмици строежът на детска болница получи статут с национално значение.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

През март тази година лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотивите, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата.

Десетки са на протест срещу строежа на Детската болница със старото скеле

Десетки са на протест срещу строежа на Детската болница със старото скеле

Протестиращи искат и оставката на здравния министър