Големите промени се правят, когато има повече депутати, които искат да се случат промени. Имаше ли достатъчно депутати, които България да тръгне по пътя на промяната? Нямаше, уважаеми дами и господа! Нямаше антикорупционно мнозинство в настоящия парламент, корупцията не намери достатъчно врагове, майстори в занаята и тези, които не могат да живеят в опозиция.

Това заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров в декларация от трибуната в последния работен ден на 47-то Народно събрание.

47-то НС било изправено пред множество кризи, заложените бомби в пътното строителство, високите цени на тока, коронавируса, войната на Путин и последствията, напомни Гюров. Гражданите знаели какво свършили "Продължаваме промяната" по време на тяхното управление, каза Гюров и напомни какво направили властта в оставка. България се справи добре с тези 7 ужасни месеца, оцени той.

Кулоарен диспут между ИТН и БСП кой е по-голям борец срещу корупцията

Кулоарен диспут между ИТН и БСП кой е по-голям борец срещу корупцията

Двете партии дадоха полусъвместен брифинг в кулоарите на парламента, придружен с остри реплики

Опозицията играела добре позната си игра на думи "не пипайте организираната престъпност" и "крадеца вика дръжте крадеца". Всичко, което направихме, което се наложи да изтърпим си струваше, но заради вашите гимнастики все още нямаме реформирана КПКОНПИ, за това няма ефективна прокуратура и очакваната справедливост, изтъкна Гюров.

Той отбеляза, че в рамките на настоящия мандат няма как да се осъществи това, за което хората изпратили ПП в парламента. ПП отиват на предсрочни парламентарни избори с научени уроци и какво трябва да направят. Те няма да отстъпят от това да спират корупционните кранчета, като отново ще потърсят подкрепа от хората. Вярваме, че в следващия мандат ще постигнем повече за свободна и просперираща България, надява се Гюров.

Той призова хората да гласуват на предстоящите предсрочни избори. Демокрацията не е спринт, а маратон, като демокрацията трябва да бъде спечелена от всички български граждани. Помогнете ни да върнем нормалността, смисъла на думи като морал, честност и почтеност, дължим го на децата си, призова Гюров в заключение обществото.

Промените за КПКОНПИ се спънаха в кворума

Промените за КПКОНПИ се спънаха в кворума

Мустафа Карадайъ поиска проверка на кворума, след това депутатите му напуснаха пленарна зала

Припомняме, че борбата с корупцията бе един от приоритети за правителствотово, оглавявано от Кирил Петков. Приемането на закона за КПКОНПИ дори залегна като условие в преговорите за съставяне на правителство с третия проучвателен мандат. ПП настояваха и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия.