Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев отговори задочно на лидера на БСП относно изказванията й за споразумението СЕТА.

"След като не отговори на моята покана и се скри от дебат, отново по най-популисткия начин г-жа Нинова лъже и си позволява да нарича избрани от българските граждани членове на Европейския парламент "национални предатели"", заяви евродепутатът.

БСП блокира СЕТА, ако влезе в парламента, зарече се Нинова
Обновена

БСП блокира СЕТА, ако влезе в парламента, зарече се Нинова

Ако имат достатъчно депутати, споразумението няма да види одобрение

Според него всеки може сам да прецени за себе си коя партия е донесла страдания на поколения българи и е предлагала сливането на България със СССР. "Довела Отечеството до три фалита, предала българите в Македония и унищожила икономическия, политическия и военен елит на България", се казва още в разпространеното от пресофиса на ГЕРБ съобщение, което цитира думите на Ковачев.

То продължава така:

Но сега ще коментирам твърденията относно споразумението с Канада:

1. Абсолютна и нагла лъжа е, че СЕТА "отваря широко и без никакви пречки вноса на ГМО в България". Получих писмени уверения от еврокомисаря по търговските въпроси в отговор на мой въпрос, които всеки може да види на страницата на ЕП.

СЕТА не включва нито една разпоредба, която да изменя, занижава или отменя стандарт на ЕС. По ясен и недвусмислен начин това е записано и в съвместен документ, подписан от ЕС и Канада, който е правно обвързващ за двете страни и е публично достъпен.

Съвсем скоро споразумението ще започне да се прилага частично и ще стане ясно за всеки, че всички тези безобразни спекулации със страховете на гражданите са били нищо повече от плоски лъжи.

2. Лъжа: СЕТА позволява "голям внос на канадско месо, което е тежък удар по българските животновъди". Факт: За най-чувствителните селскостопански стоки се предвиждат тарифни квоти, а някои като пилешко и пуешко месо дори няма да се либерализират.

Квотите за внос в ЕС са 0,6 % от потреблението в ЕС при говеждото месо и 0,4 % от потреблението в ЕС за свинско месо. Тези квоти важат за целия Европейски съюз, а не само за България.

3. Лъжа: СЕТА създава "трибунал, в който корпорации могат да съдят България". Факт: Международен арбитраж съществува много преди споразумението с Канада и независимо от него.

СЕТА съдържа разпоредби за защита на инвестициите, които НЕ ВЛИЗАТ в сила след днешния положителен вот на Европейския парламент.

Това ще стане едва след положителен вот от всички национални парламент. Именно Европейският парламент, вслушвайки се в притесненията на гражданите, настояваше старият механизъм за разрешаване на спорове между инвеститор и държава да стане от частен на публичен и инвеститорът да няма възможност да влияе върху избора на арбитри, които да се избират от двете страни.

Всички тези искания бяха приети от канадската страна на 100% и са част от споразумението, защото ние като ЕС с нашите 510 млн. граждани сме по-силната страна в преговорите, а Канада с 35 млн. е по-слабата.

"Отново призовавам г-жа Нинова на отговорен дебат по темата", завършва задочният отговор на Ковачев.

Припомняме, че по темата с Шенген и еврозоната пък той заяви: "Гражданите са тези, които решават дали сме успешен член на ЕС".

Той не вижда алтернатива освен пълноправно участие на България във всички общи политики, което означава присъединяване към еврозоната и Шенген.

Без разделение между страните в еврозоната и извън нея зове евродепутат от ГЕРБ

Без разделение между страните в еврозоната и извън нея зове евродепутат от ГЕРБ

Обяви се срещу ЕС на две скорости

В четвъртък евродепутатите одобриха три резолюции, които формулират позицията на Европейския парламент относно бъдещето на Европейския съюз.

"Според текстовете на резолюциите, ЕС трябва да се възползва пълноценно от потенциала на Договора от Лисабон, за да се справи със сериозните предизвикателства пред себе си", категоричен е евродепутатът.

Той взе участие в пленарния дебат по темата и подчерта в своето изказване, че "дебатът за бъдещето на ЕС не трябва да се води само тук, но и в националните парламенти и гражданското общество".