Ако не си намерят експертите и компетентните хора, атаките ще продължат. Когато нямаш опитността и не се замисляш повече, ще минават тези номера и положителната енергия на това правителство е заплашено ще отиде на кино. За това предупреди говорителят на служебните правителства на Стефан Янев, Антон Кутев по повод вчерашната бъркотия в Народното събрание, в която депутатите гласуваха мораториум със задна дата, без да се усетят и днес ще се наложи да прегласуват решението. Законово това също може да се окаже проблем, тъй като самото решение не е още обнародвано в Държавен вестник. Освен това гласуваното решение изненада и самото правителство.

Според него предложението на ГЕРБ за мораториум на цените на тока е проява на "популизъм". За него е логично при високите цени да се търсят начини за компенсация на по-бедните, но не по такъв начин. 

Народното събрание изненадващо замрази цените на тока по предложение на ГЕРБ

Народното събрание изненадващо замрази цените на тока по предложение на ГЕРБ

Десислава Атанасова благодари за гласуваното от нея предложение

Антон Кутев предвижда новите депутати и коалиционното правителство да срещнат огромна съпротива преди лятото. "Много харесвам добрата енергия, която идва с новото правителство и новото мнозинство. За да подпомогна този успех, отправям предупреждението, че опасността от некомпетентност и неопитност е много голяма. Особено първата година. Според мен позитивите на това правителство ще се проявят най-рано в края на 2022 г. Има много време и много енергия, която ще е насочена към това да ги свали", каза Кутев и предупреди новото управление да потърси добри експерти.

Така стои и въпросът със смяната на главния прокурор и реформирането на съдебната система. "Промени в КПКОНПИ могат и ще бъдат направени, за това имат нужното мнозинство в парламента, но с Гешев нещата ще бъдат определено по-сложни."

Като пример обаче за нуждата от реформи Кутев коментира отново казуса в строителството на АМ "Хемус" и сблъсъците от последните дни между МВР и прокуратурата.

Кутев е уверен, че прокуратурата не си върши работата - сигнал до нея служебното правителство подаде още юни месец, а до този момент договорите дори не са разгледани. В конкретния случай става въпрос за източването на парите за един лот, а останалите лотове, пита Кутев. Той заяви, че и при другите отсечки нещата стоят по този начин, както по това разследване. Парите са източвани, по договорите няма гаранции, има тук-таме застраховки, които обаче са за три години при петгодишни договори. Самите застраховки изтичат съвсем строго, а прокуратурата дори още не се е задействала.

Ако коалицията обаче се издъни, най-големи проблеми ще има БСП, убеден е Антон Кутев: "Това ще е убийство за БСП." В историята широките коалиции винаги завършват с погром за лявата партия, каза още политикът. Ако управлението е успешно, левицата няма да загуби от участието си в него. Много леви ценности са били изоставени в името на компромиса.

В такава коалиция компромисите, които се правят, са големи, но на десните партии компромисите някак се прощават от избирателите, смята Кутев.

Къде са границите на компромиса обаче, трябва да кажат избирателите, допълни Кутев.

Иначе той е убеден, че начело с Корнелия Нинова вече е доказано, че БСП не може да изплува. "Очевидно е, че Корнелия Нинова не може да изтегли партията, но трябва да издърпаме партията", заяви Кутев, който обаче не пожела да каже кого би подкрепил на евентуалния избор на нов лидер на левицата през следващата година.