Скандалите през първата година от мандата на кабинета "Борисов" 3 бяха много и избухваха често. Премиерът се научи някак си да се измъква. Това каза пред bTV политологът Арман Бабикян, който заедно със социолозите Димитър Ганев и Юрий Асланов обсъдиха първата година от третия мандат на Бойко Борисов.

"В първите два мандата посрещаше част от скандалите челно, опитваше се да се бори лично. Сега, когато има скандал, той общо взето отсъства", коментира Бабикян поведението на премиера.

Припомняме, изследване на "Галъп интернешънъл" показа, че министрите от третото правителство на Бойко Борисов получават почти добра средна оценка - 3.71 по шестобалната система.

Добър (3.71) за министрите на Борисов отчетоха социолози

Добър (3.71) за министрите на Борисов отчетоха социолози

Отличник е Дончев с Добър (4.33)

"Той няма нищо общо с покупко-продажбата на ЧЕЗ, това било някаква сделка, която я правили чужди фирми в чужда държава, той откъде да знае. На 111-о място сме по свобода на словото, той какво може да направи? Журналистите са виновни, собствениците (на медиите - б.р.). Когато има проблем, той не е тук. Когато има възможност да се потупа по гърдите, той е първи отпред", допълни Бабикян.

Според политолога премиерът изглежда все по-отегчен и уморен. "Все по-малко му се влиза в битки и все по-рядко посещава парламента", каза Бабикян.

Петкова: Ако продажбата на ЧЕЗ не се получи, започват преговори с втория кандидат

Петкова: Ако продажбата на ЧЕЗ не се получи, започват преговори с втория кандидат

Преходът към нисковъглеродна икономика да гарантира сигурността на бизнеса

Социологът Димитър Ганев смята, че първата година на настоящия кабинет е била в състояние на перманентен скандал. Борисов за първи път има опозиция.
Първият и вторият мандат бяха лишени от много силна опозиция, в момента има много силна опозиция в лицето на БСП и оформя ясен конфронтационен модел между ГЕРБ и БСП, смята социологът. И въпреки тези скандали няма съществена промяна в структурата на електоралните нагласи на българите, заяви Ганев.

"Проблемът на третия мандат е, че започна без сюжет и посока, правителството изглеждаше все едно е съставено само, за да има някакво правителство. На втория месец от мандата Борисов започна нов сюжет - с външнополитически акцент", каза социологът Ганев.

Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически момент

Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически момент

Министрите ни проведоха срещи с македонските си колеги

Във външнополитически план има два позитива - подписването на договора за добросъседство с Македония и поставянето на въпроса за интеграцията на Западните Балкани отново в дневния ред на европейската политика, допълни Ганев.

България много дълги години и много мандати назад подценяваше балканската си роля, абсолютно безсмислено и напразно, заяви Арман Бабикян. По думите му след успеха в Македония "Борисов се превърна в адвокат на Ердоган".

За условно разделяне на два периода на изминалата политическа година се обяви и социологът Юрий Асланов. През първия период сякаш опозицията е задавала дневния ред. "Не бяха само тези поредици от скандали и оставки. Имаше и силна инерция, образувана на база на резултата на президентските избори. Но през втория период като че ли управляващите се окопитиха и ако имаше напрежение, то се произвеждаше в самите редици на управляващите", заяви Асланов.

Според социолога се е забелязал разнобой по важни въпроси и от вътрешната, и от международната политика. Появи се разноговорене между лидера на управляващото мнозинство и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, каза още Асланов.

Според него управляващите са трайно привързани да базират самооценката си на външни оценки и пропускат, че през тази година оценките на хората са се влошили.

ЕК предложи бюджетът на ЕС да обвързва финансирането с върховенството на закона

ЕК предложи бюджетът на ЕС да обвързва финансирането с върховенството на закона

ЕК предлага дългосрочен бюджет на стойност 1,135 милиарда евро

Асланов смята, че заявката на ЕК, че се променят критериите за бъдещия финансов период вещае неприятности.

Според социолога Юрий Асланов отношенията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев не заслужават определението "битка". По думите му между тях има напрежение и разногласия, може би някаква обяснима или естествена ревност.

"Поне засега не се вижда Радев да губи от това, напротив - той остава представител на една от двете основни институции с позитивен рейтинг, другата е националният омбудсман. Всички други, в това число и Борисов, и правителството са в негативната част", отбеляза социологът.

Караянчева: Ниското доверие в НС е и заради грубите нападки на президента

Караянчева: Ниското доверие в НС е и заради грубите нападки на президента

Всяка парламентарна група гласува спрямо своята предизборната програма

Според него след европредседателството премиерът ще трябва да влезе в друга роля. "А периодът, в който навлиза България, във всяко едно отношение е неясен, дори на фона на това, че престижни и авторитетни институции дават прогнози за нова вълна на финансова криза. Ако това се случи в съчетание с обявените намерения на ЕС за новата бюджетна рамка, Борисов ще трябва да се измъква от много по-сложни ситуации от тук нататък", смята Асланов.

Бабикян също отбеляза, че има конфронтация между Борисов и Радев. "Една от задачите, поставени на Цветанов, е именно да води битка, а помирителят Борисов да казва: "Успокойте се, деца". В края на краищата той вижда пенсионирането си от другата страна на "Дондуков", заяви пиар експертът.