Моите лични очаквания са за съвсем малки смени в кабинета след ротацията. Няма квоти. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БТА. Според него няма да има повече от 2-3 смени на министри.

За него подадената оставка на премиера Николай Денков е пример за спазено обещание. Той поясни, че има насрочени разговори с Мария Габриел след завръщането й в страната.

По думите му няма време за дълги преговори между първите две политически формации.

Василев даде и отчет за свършената работа от МФ. Той посочи, че ведомството е изпълнило абсолютно всички мерки, които са били заложени в програмата.

Единственото изключение е неизпълнена мярка е второто плащане по ПВУ. Василев подчерта, че това се дължи на факта, че от февруари месец отлежават пътната карта и правилата за избор на антикорупционната комисия. Парламентът трябва да ги гласува, за да можем да приключим процеса по второто плащане, допълни той.

Припомняме, че в навечерието на ротацията градуса на напрежението между некоалиционните партньори се повиши. ПП-ДБ предложиха меморандум за скрепяване на сглобката. Мария Габриел обаче отказа да сложи подписа си по днего. Няколко дни по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му подготвя коалиционно споразумение, но пожела и повече министерски кресла след ротацията. Премиерът Николай Денков обяви, че условията на ГЕРБ са неприемливи и променят приоритетите на кабинета. ПП-ДБ от своя страна посатвиха нови условия на ГЕРБ за ротацията.

На национално съвещание ГЕРБ реши да даде още един шанс на ПП-ДБ и представи своя проект за коалиционно споразумение. Премиерът Николай Денков нарече документа "добра основа за преговори". ГЕРБ пък захапаха своите некоалиционни партньори заради прибързаното гласуване на оставката на премиера.

216 "за" оставката на кабинета Денков

216 "за" оставката на кабинета Денков

От "Възраждане" попитаха защо цялото правителство не е в залата