С отворено писмо до Цветан Цветанов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Национална сдружение на автобусните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи, приемат публичната му покана за диалог с оптимизъм.

В писмото си до Цветанов, превозвачите коментират, че не съмняват в добронамереността му и са сигурни, че по време на тази среща както той, така и вносителите на законопроекта (Народните представители от ПП "ГЕРБ" в Транспортната комисия), ще успеят да им представят аргументите си и конкретните текстове в проектозакона в подкрепа на твърдението му, че този закон ще помогне за ограничаване на "сивия сектор" и злоупотребите, ще подобри работната среда и, най-важното - ще допринесе за повече сигурност на пътя, които намерения, съвпадат и с тези на бранша.

1800 автобуса не потеглиха заради първи протест

1800 автобуса не потеглиха заради първи протест

Ако не бъде изтеглен законопроекта, на 25 юни се очаква нов протест

"В духа на заявена от Вас коректност, държим да отбележим, че ние - автобусните превозвачи, никога и по никой повод не сме търсили нито подкрепа, нито конфронтация с която и да е политическа партия, и в тази връзка се противопоставяме на твърдението Ви, че нашите протести са политизирани", коментират от бранша.

Те допълват, че единствената среща, която са поискали и на която са поканени, във връзка със ЗБАК, е с председателя на Комисията по транспорт в НС, Халил Летифов. Целта на това искане е да чуят мотивите и аргументите на вносителите за постигане на поставените в закона цели, както и да споделят своите притеснения.

"За съжаление, не успяхме да чуем дори един от аргументите им, заради истеричните крясъци на няколко превозвачи, легитимирали се като автори на законопроекта, личните им нападки и заплахи към нас, обвиненията им в нелегитимността на представителството ни и лозунгите им за "светло бъдеще", обясняват превозвачите.

Халил Летифов: Законопроектът на Автомобилната камара не е оттеглен

Халил Летифов: Законопроектът на Автомобилната камара не е оттеглен

Според проекта, в камарата ще членуват задължително всички 17000 фирми в автотранспорта

Следвайки коректния тон, искат да отбележат няколко факта, които не отговарят на истината. "Станислав Иванов, а по- късно и Вие заявихте, че сме били канени на четири кръгли маси за обсъждане на законопроекта. Истината е, че никое от сдруженията в пътническия транспорт никога не е било канено на такива обсъждания. Избирателно са канени отделни фирми, които не са присъствали с браншови представителни функции, а в лично качество", допълват те.

Превозвачите коментират, че "въпреки това, присъствалите колеги винаги и категорично са заявявали, че пътническият транспортен сектор непреклонно желае да бъде суверенен. Беше заявено, че проектозаконът е бил обсъждан в КРИБ, което ако е вярно, то това се е случвало в отсъствието на пътническите оператори и сдружения, членуващи в КРИБ. Другата неистина е, че бившият Председател на УС на НСАПБ е изразил подкрепа за ЗБАК пред УС на КРИБ, което също не отговаря на истината."

99% от автобусните фирми се включили в протеста

99% от автобусните фирми се включили в протеста

Протестът засегнал над 40 000 души в страната

С оглед коректния тон, желанието им е да предотвратят поредния скандал с част от товарните превозвачи.

Според очакванията им за ползотворен диалог, настояват срещата им с Цветанов и вносителите да бъде индивидуална - за автобусния бранш, и в присъствието на медиите.

Браншът се обяви срещу Закона за Българска автомобилна камара

Браншът се обяви срещу Закона за Българска автомобилна камара

Питат закрива ли се агенция "Автомобилна администрация"?