Масово се одобряват всякакви идеи за ревизия, нови лица и нови идеи в партийните програми. Това показват резултатите от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 808 души на 13 и 14 февруари. Изследването е финансирано със собствени средства на агенцията.

Резултатите показват, че е налице трайно, силно обществено желание за промяна.

Според 67,8 % от запитаните служебното правителство трябва да промени начина, по който страната се е управлявала досега. 26,2 % са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят.

Около и над 90 % подкрепа събират отстраняването на отговорни лица в пътната агенция, ревизиите в железниците и в образованието.

Подготвяната отмяна на практиката на пръстовите отпечатъци в здравеопазването се одобрява от 70,6 %. Отмяната не се одобрява от 23,3 %.

Мнозинство от 57,1% одобрява и смяната на областните управители, макар че този въпрос закономерно събужда и по-сериозна опозиция от 30,6%.

Фактът, че служебното правителство намери пари за машинното гласуване се оценява положително от 50 % от запитаните. Според българите вината е най-вече на предишното Народно събрание, което е приело такива текстове.

Резултатите от допитването показват, че в засилено търсенето на всякакво ново политическо съдържание - нови фигури и идеи.

Новото звучене в програмата на ГЕРБ се подкрепя от 54 %. Новите лица в листите на БСП се ползват с високо доверие и се одобряват от още по-големи мнозинства от 70 %.

Българите възприемат добре всички по-популярни обещания на партиите от последните дни. Това важи особено ако във въпроса не се споменава коя партия е направила даденото обещание.

Увеличението на данъка на най-богатите хора се харесва от 82 %. Идеята за увеличаване на учителските заплати се окуражава от 90 % от запитаните. Идеята за фонд, стимулиращ индустрията, среща подкрепата на 89 % от запитаните.

Социолозите отбелязват, че почти никой не смята, че е лошо за страната да се увеличат минималните заплати и пенсиите. Обществото живее със ясното съзнание, че заслужава повече, а малцина са питащите откъде биха дошли тези пари, коментират още от "Галъп".