269 са обажданията с въпроси, свързани с членството ни в Европейския съюз, през първия ден, откакто заработи телефонът на правителствената информационна служба.

На телефон 0800 1 2007 най-много хора (129) са потърсили повече информация за новите права и възможности, които получават като граждани на ЕС по време на краткосрочни пътувания в страните от съюза.

Сред най-често задаваните въпроси са: може ли вече да се пътува в страните от ЕС само с личната карта, а не с международен паспорт, важат ли шофьорските книжки, трябва ли здравна застраховка, от къде се изваждат европейски здравни книжки, необходимо ли е да доказват налични средства на ден и резервации в хотел, когато отиват на екскурзия.

От службата информират, че са се обадили и близо 60 млади хора, търсещи повече информация за новите възможности да се обучават в университети на страните членки на ЕС.

В същото време 28 земеделски производители са потърсили информация за начините на финансиране от фондовете на ЕС - например за изискванията и сроковете.

Гражданите са отправили въпроси и за новите възможности за работа в европейските страни, главно за валидността на дипломите им от българските университети и законовите възможности за работа в други европейски страни.