Пандемията от COVID-19 поставя под риск правата на жените, които са едни от най-силно засегнатите в тази криза. Това предупреди вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеопослание, излъчено в Ню Йорк на Срещата на високо равнище по повод 25-та годишнина от създаването на Пекинската платформа за действие. Събитието беше в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, която тази година се провежда дистанционно.

По думи на Захариева през пандемията жените са сериозно засегнати, най-вече работещите на първа линия в сектори като здравеопазване и социалната сфера. Тя подчерта, че овластяването на жените е ключово за просперитета на всяка страна.

Външният ни министър посочи, че в контекста на извънредната ситуация заради коронавируса правителството ни е увеличило сътрудничеството с неправителствените организации с опит в работата с жертви на насилие.

Искате равенство на половете, чакайте 200 г., обяви Световният икономически форум

Искате равенство на половете, чакайте 200 г., обяви Световният икономически форум

Очакванията са да отнеме 202 г.

Захариева изтъкна усилията на българското правителство за овластяване на жените, което намира израз и в първия приет Национален план за жени, мир и сигурност за периода 2020-2025 г., както и в проекта на Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за периода 2021-2030 г.

Тя заяви, че участието на жените в политиката и в процесите на взимане на решения е от съществено значение.

Ние сме особено горди, че България се превърна в шампион по правата на жените в трудовата среда, според ново проучване на Световната банка, подчерта външният ни министър. Тя допълни, че съгласно данните близо половината от ръководните длъжности у нас се заемат от жени. Освен това повече от половината от българските учени и инженери са жени.

Според Захариева е необходимо в световен план да бъде направена равносметка на състоянието на равенството между половете и овластяването на жените.

Събитието в ООН по повод 25-ата годишнина от създаването на Пекинската платформа за действие беше под наслов "Ускоряване на осъществяването/реализацията на равенство между половете и овластяване на жените и момичетата". Това беше първият преглед на напредъка в областта на правата на жените и момичетата в контекста на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и нейните цели за устойчиво развитие.

Нито една държава в света няма да постигне равенство между половете до 2030 г.

Нито една държава в света няма да постигне равенство между половете до 2030 г.

Дори и в скандинавските държави, поставени начело на индекса, ще трябва да положат огромни усилия,