България и Хърватия подписаха споразумение за откриване на въздушна линия Пекин-София-Загреб, съобщиха от администрацията на президента Румен Радев. По покана на своя хърватски колега българският президент е на държавно посещение в Република Хърватия.

Съвместно послание до президента Си Дзинпин за развитие на отношенията с Китай и откриване на въздушна линия Пекин-София-Загреб бе подписано от президентите Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович в Загреб. България и Хърватия ще засилят партньорството си в сферата на сигурността и отбраната. Двете страни ще имат редовни консултации по темите от европейския и регионален дневен ред

Румен Радев настоява за пряка въздушна линия София-Пекин пред китайския премиер

Румен Радев настоява за пряка въздушна линия София-Пекин пред китайския премиер

Държавният глава призова и за насърчаване на инвестициите в търговията и туризма

Припомняме, при посещението си в Китай в началото на месец юли българският президент покани китайските инвеститори да засилят присъствието си в Югоизточна Европа. Това е насърчение към туристическия обмен, образованието, науката и културата с Китай. Очаква се да има положително отражение и върху регионалните инициативи с участието на Китай "17+1" и "Един пояс, един път". 

Румен Радев предлага пряка авиолиния София-Пекин

Румен Радев предлага пряка авиолиния София-Пекин

Президентът разговаря със зам.-председателя на НКПКС на Китай Джан Цинли

Българският държавен глава подкрепя инициативата на Колинда Грабар-Китарович "Три морета". Целта е насърчаване на икономическите възможности и енергийната диверсификация за страните от регионите на Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Сега годишният икономически обмен между България и Хърватия е 280 млн. евро и може да бъде увеличен, е общата позиция на президентите. Подобряването на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа с подкрепата на ЕС е от ключово значение за икономическия обмен, контактите между бизнеса и туризма в целия регион. През 2018 г. над 36 000 хървати са посетили страната ни, а над 22 000 българи са избрали да почиват в Хърватия.

В съвместната позиция на българския и на хърватския държавен глава се казва, че двете страни ще работят за стратегически измерения на партньорството в сфери като сигурността и отбраната, прилагането на закона, търговията и икономическите връзки, туризма, образованието, науката и културата

Двамата държавни глави изтъкват общия ангажимент на България и Хърватия за европейската перспектива на Западните Балкани. Според тях европейската интеграция без Западните Балкани ще остане незавършен проект.

Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович се обявяват за развитие на Европа, която да "обединява, защитава, да бъде лидер в многостранния подход в дипломацията и в областта на иновациите".

И в Загреб българският президент изрази желание да се съхрани потенциала на кохезионната и общата селскостопанска политика, което да стане чрез икономическо и социално сближаване.

Според Радев, ако няма сближаване между Западна и Източна Европа или ако Европа функционира "на две или повече скорости", е немислимо да се говори за единен ЕС, който да се утвърди като реален фактор в международните отношения.

И Румен Радев, и Колинда Китарович бяха единодушни, че е необходима по-голяма подкрепа за страните, охраняващи външните европейски граници. Българският президент смята, че европейската миграционна политика няма да бъде ефективна, докато не се реформира системата за предоставяне на убежище и не се ревизира Дъблинският регламент (при него мигрантите се връщат на първата страна в Европа, на чиято територия са регистрирани - б.р.).

Необходим е по-активен диалог със страните, от които произхождат мигрантите, както и анализ на дългосрочните последствия за европейските държави от миграционните потоци, смятат двамата президенти.

Пред президентската институция в Загреб се състоя церемонията по официалното посрещане на президента Румен Радев в Хърватия. Двамата държавни глави проведоха среща "на четири очи" и ръководиха пленарните разговори на официалните делегации.

В Загреб Румен Радев се срещна и с премиера Андрей Пленкович. Двамата обсъдиха перспективите за развитие на двустранното партньорство в областта на сигурността и отбраната, присъединяването на България и Хърватия към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

По-късно днес държавният глава ще разговаря с представители на българската общност в страната.

Утре българският президент ще посети 93-а военно-въздушна база "Земуник" в град Задар.