Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години, без Украйна и България дори да се споразумеят за една директна сделка, още преди началото на войната. Това показва разследване на EURACTIV България.

От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова бе категорична, че няма да разреши износа на български оръжия за Украйна, след като даде първото си обещание в телевизионно интервю само четири дни след началото на инвазията.

От началото на руската инвазия изпращането на оръжия в разкъсаната от война страна е основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, тяхната непряка продажба е подчертана за първи път от EURACTIV през октомври 2022 г. Разследването е установило, че е извършвана търговия дори преди началото на конфликта.

За периода 24 февруари 2022 г. - 19 януари 2023 г. не са постъпвали заявления за външнотърговски сделки с украински фирми и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен контрол и съответно не са издавани разрешения за износ за този период, посочват от Министерството на икономиката.

Още преди войната, от началото на 2021 г. до 24 февруари 2022 г., Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании, които са големи износители на произведени по съветски стандарт оръжия и боеприпаси за украинската армия. Само през миналата година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за поне 1 милиард долара, сочи EURACTIV.

Нинова, лидерът на Българската социалистическа партия твърдеше, че няма да позволи износ на българско оръжие за украинската армия. Българската оръжейна индустрия има рекордни продажби в чужбина, основно в Полша и Румъния, откъдето след това се изпраща оръжие в Украйна. Големите държавни оръжейни заводи като тези в Сопот, Карлово и Казанлък отчитат ръст на продажбите от над 100 процента.

Бившият шеф на Кинтекс Александър Михайлов също потвърди рекордния износ през изминалата година. Когато има международен въоръжен конфликт, винаги има увеличение на използването на продукти, свързани с отбраната, каза той пред EURACTIV. По думите му издадените от държавата разрешителни за износ на оръжие през това време са на стойност 1,1 - 1,3 милиарда евро.

Уволненият от Нинова шеф на "Кинтекс": Изнасяме в пъти повече оръжие от началото на войната

Уволненият от Нинова шеф на "Кинтекс": Изнасяме в пъти повече оръжие от началото на войната

След 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева

Междувременно в края на април 2022 г. Нинова заяви, че ако Народното събрание реши България да предостави оръжие на Украйна, тя няма да даде исканото от нея одобрение. Ако парламентът вземе такова решение, аз няма да подпиша такъв документ. Ако искат да ме сменят, няма да подпиша този документ! Напускам поста си. Но аз се съобразявам с българския интерес и повечето граждани казват ясно: да не се изнася оръжие, заяви тя в интервю.

След като тя и нейният кабинет бяха свалени през юли 2022 г., в края на миналата година българският парламент реши с голямо мнозинство да предостави военна помощ на Украйна от складовете на българската армия. Президентът Румен Радев, който беше категорично против това решение, не го спря и издаде указ.

Международни търговски схеми

Българските оръжейни компании не продават директно оръжия и боеприпаси на украински фирми, защото има практика това да се случва по чужди програми, заяви Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната. Във Великобритания, САЩ и Полша има програма с добро финансиране. Чрез тази програма се купува необходимото въоръжение за Украйна, тоест парите не са украински, а британски, американски, полски или европейски. Затова се купува през други фирми. Освен това логистиката е важна, а както всички знаем, тя се организира основно през Полша и е отговорност на тези фирми, които купуват от българския пазар, обясни той.

Според него има и други логични фактори българските фирми да не продават директно в Украйна, но казаното от Нинова, че "нито един български меценат няма да отиде в Украйна" по време на нейния икономически министър, вероятно е това, което е спряло българските фирми да го направят. Все пак тези фактори доведоха до един вид "триъгълен подход", който е изключително полезен както за България, така и финансово и имиджово, и за Украйна, добави Шаламанов.

По думите му всички страни получават своя дял. Това важи както за танковете Т-72, ​​така и за самолетите Су-25 и МиГ-29. Шаламанов посочи като добри примери Чехия и Полша.

Но тази практика на непряк износ не се ограничава само до периода на войната. Поредица от диверсии срещу български оръжейни заводи след анексирането на Крим и опитът за убийство на оръжеен бизнесмен, за които българската прокуратура подозира руските тайни служби, са едно от доказателствата, че България е изнесла значително количество оръжие за Украйна дори преди войната, показва разследването на EURACTIV.

От 2015 не изнасяме оръжия за Украйна
Обновена

От 2015 не изнасяме оръжия за Украйна

Всяка сделка се проверява от множество институции, увери Нинова

Бизнесът обича тишината

В телевизионно интервю на 25 януари бившият изпълнителен директор на най-значимия държавен военен завод в Сопот Иван Иванов обясни, че България не е изнасяла оръжия и боеприпаси за Украйна. България търгува с над 60 държави, основно чрез фирми с лицензи и одобрение на Комисията като краен потребител. Иванов обаче подчерта, че с работата си в завода се е убедил, че оръжейният бизнес обича тишината.

Дълбоко съм изненадан, че настоящият служебен министър на икономиката Никола Стоянов не спира да повдига този въпрос за оръжията. Той трябва да знае, че като говори непрекъснато за ВПК, вреди на България, вреди на този сектор от икономиката на България, допълни Иванов.

Темата нашумя след публикуването на статия от германския вестник Die Welt, в която се посочва, че правителството под ръководството на бившия премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев е започнало тайна процедура за изпращане на мащабна военна помощ на Украйна, в т.ч. боеприпаси и въоръжение, по други пътища, за да се избегнат официалните доставки на оръжие.

Die Welt: България - страната, която тайно спаси Украйна още миналата пролет

Die Welt: България - страната, която тайно спаси Украйна още миналата пролет

Страната ни е предоставила муниции, покриващи 1/3 от нуждите на украинската армия