Министерският съвет на Република България одобри протокола от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между Република България и Република Северна Македония.

В рамките на заседанието е направен преглед на прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, като са набелязани и приети мерки за подобряване на двустранното сътрудничество в редица сфери, сред които икономика, енергетика, отбрана, пътна инфраструктура, туризъм, образование, култура.

Пендаровски благодари на Борисов за подкрепата ни към Македония

Пендаровски благодари на Борисов за подкрепата ни към Македония

Борисов препоръча на Босна и Херцеговина кои сфери да подобри

Двете страни приеха предложенията на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси за съвместно отбелязване на следните личности от общата ни история: Св. Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил, както и общите принципи и бележки по съдържанието на учебниците за 5 клас в Република България и за 6 отделение в Република Северна Македония (Праистория и Стара история).

Съвместната междуправителствена комисия призовава Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси да ускори дейността си по съществени теми от общата ни история (Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание), с цел постигане на реални резултати, както и да се придържа стриктно към разпоредбите на чл. 8, т. 2 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, "за да се допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори, научно тълкуване на историческите събития".

Македонското правителство одобри съвместното честване на Гоце Делчев

Македонското правителство одобри съвместното честване на Гоце Делчев

До края на 2019 г. разрешаваме въпросите от общата ни история, увери Скопие