България продължава да прилага изцяло Шенгенското законодателство и да показва висока степен на ангажираност в осигуряването на ефективен отговор на миграционния натиск и свързаните с него предизвикателства. Това са заключенията след третата, допълнителна и доброволна по Шенген мисия, проведена между 22 и 24 ноември.

В нея се включиха 13 експерти от държави членки на ЕС, сред които Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и др., четирима експерти от ЕК, а също и наблюдатели от Фронтекс, Европол и ФРА (Агенцията на ЕС за основните права). Целта на мисията е да бъде предоставена актуална допълнителна информация относно прилагането на Шенгенското законодателство от страната ни.

Обхванатите области са управление на външните граници, полицейско сътрудничество и връщане, спазване на основните права и информационни системи, подпомагащи прилагането на Шенгенското законодателство.

Без гласуване за членството на България и Румъния в Шенген

Без гласуване за членството на България и Румъния в Шенген

В Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември

Отбелязва се, че повишените усилия както по външните граници на ЕС, така и на наша територия, наред със засиленото сътрудничество с Турция и Сърбия, са допринесли за намаляване на засиления миграционен натиск по маршрута през Западните Балкани с почти 25% през тази година в сравнение със същия период на 2022 г. Участниците в мисията посочват, че България активно предотвратява вторичните движения със засилени полицейски мерки и обмен на информация.

Допълва се, че в контекста на развиващите се геополитически промени и свързаните заплахи през изминалата година България е укрепила управлението на външните граници, като е подобрила националния си капацитет. Увеличаването на броя на граничните полицаи и на разположените служители от постоянния корпус на Фронтекс, както и на оборудването на българо-турската граница, е допринесло за справянето с миграционните предизвикателства и трансграничната престъпност.

Страната ни засили усилията си в борбата с каналджийството чрез подобряване на правната и оперативна рамка. Инициира създаването на Оперативна работна група към Европол, която започна работа през септември. За първи път у нас Фронтекс организира мобилни екипи за оперативна подкрепа в борбата с трансграничната престъпност като част от продължаващите съвместни операции.

България в Шенген ще укрепи Съюза, убеждава Денков за бъдещето на Европа

България в Шенген ще укрепи Съюза, убеждава Денков за бъдещето на Европа

Премиерът настоява да бъде преодоляна тази европейска несправедливост

България остава надежден партньор за трансгранично сътрудничество и поддържа активно взаимодействие в региона с други страни членки и ключови трети страни, включително Турция, Сърбия и Република Северна Македония.

Страната ни предприема всички необходими мерки, за да гарантира навременно и надеждно споделяне на информация, включително чрез въвеждането на нови и прилагането на съществуващи функционалности на Шенгенската информационна система.

Продължава прилагането на мерките в области, където има повишен корупционен риск.

Според екипа България продължава да отговаря на условията за прилагането на всички разпоредби от Шенгенското законодателство.

Докладът ще бъде представен на заседанието на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" на 5 декември, на което ще участва вътрешният министър Калин Стоянов.

ЕК похвали България за напредъка в охраната на границите

ЕК похвали България за напредъка в охраната на границите

Важна крачка към Шенген