Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е ЕС и НАТО. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, който е на двудневно посещение у нас по покана на българския си колега. "Трябва да се работи много бързо и да използваме тази инерция, която създадохме за тези няколко месеца", заяви Борисов.

От своя страна Звиздич благодари, че България върна в дневния ред на Европа темата за Западните Балкани и в рамките на своето председателство я постави като приоритет.

Той бе категоричен, че запазването на европейската перспектива е най-важен приоритет за страните от Западните Балкани.

"За нас това е от изключително значение, за Босна и Херцеговина, разбира се изключително важно и за целите Западни Балкани. България действително бе първата държава, признала Босна и Херцеговина в един много важен исторически момент, за което ние винаги ще бъдем благодарни. 26 години по-късно България отново има изключително важна роля за Босна и Херцеговина във връзка със запазването на европейската перспектива, като най-важната обща идея за всички държави от Западните Балкани", коментира Звиздич.

"Отново благодарим изключително много на България, защото за нас това е нова надежда и събужда нова енергия", коментира Звиздич.

Денис Звиздич заяви още, че през последните три години Босна и Херцеговина е постигнала важен напредък по отношение на европейската интеграция и членството в НАТО. "Всички наши досегашни задължения по пътя към европейската интеграция са изпълнени. Ние предадохме попълнения въпросник преди известно време и до края на тази година очакваме да получим статут на държава кандидат".

Като "особен стимул" той изтъкна ролята на новата стратегия на ЕС до 2025 г., даваща еднакви шансове за страните от Западните Балкани по пътя към европейската интеграция.

Във връзка с Плана за действие за членство в НАТО Звиздич заяви, "че това е едно послание за мир, стабилност".

Акцент в разговорите е развитието на транспортната свързаност на Балканите, реализирането на проектите в секторите на железопътния, автомобилния и авиотранспорта.

Звиздич изтъкна, че е предложил на своя колега Бойко Борисов създаването на Авиокомпания за държавите от Балканите, които не разполагат със собствени авиокомпании. Премиерът Борисов изтъкна от своя страна, че е възложил на транспортния министър Ивайло Московски работата по създаването на регионална авиоасоциация, която да свърже столиците на онези държави, които нямат свои национални авиокомпании, каквато е Босна и Херцеговина, Македония, Албания.

Звиздич даде пример с разстоянието между Сараево и София, което е около 600 км. "Малко е, ако имате добра транспортна инфраструктура", коментира още той.

По отношение на икономическото развитие стана ясно, че стокообменът между двете страни е 150 млн. евро. По думите му, това не е достатъчно. Създаването на директна авиовръзка Сараево - София би могло да бъде стимул за бизнесмените, изтъкна още Звиздич.

"Между нашите правителства и бизнеса трябва да се организират стопански икономически форуми, да представим потенциала на двете икономики".

По думите му са необходими инвестиции за реализирането на многобройните проекти за автомагистрали, жп мрежи.

Звиздич декларира, че Босна и Херцеговина ще са важна част от международните усилия в борбата с екстремизма. Той посочи, че столетия наред в Босна и Херцеговина са живели народи, изповядващи четири религии и изтъкна, че правят всичко възможно да бъде предотвратена изцяло възможността за религиозен или какъвто и да е друг радикализъм. "Това е един от най-важните ни приоритети", каза още той.

Борисов заяви, че е много трудно да бъдат убедени страните от Западна Европа за необходимостта от европейска перспектива сега за Западните Балкани, но отчете, че след поставянето на темата е оптимист.