10 дни локдаун не са страшни за сферата на културата. Досега целият сектор работеше през цялото време, макар и с ограничен брой зрители. Това заяви министърът на културата Боил Банов пред Нова телевизия.

"В момента има заболели в сектора, много спектакли падаха", обясни Банов. Той е категоричен, че системата е показала, че може да работи спокойно по време на пандемията от коронавирус.

"Целта е да не се провокират хората да се събират, за да се спасят повече човешки животи", обясни министърът.

Вече доста от служителите в сферата на културата са ваксинирани, някои и с втора игла, добави Банов и съобщи, че той се е ваксинирал на зелен коридор с "Астра Зенека" и "е много щастлив".

Боил Банов доволен, че държавата застава зад културата

Боил Банов доволен, че държавата застава зад културата

700 000 лв. ще бъдат отпуснати за цирковото и вариететното изкуство

Относно щетите за театрите и спад в приходите им, Боил Банов потвърди, че зрителите са намалели, но са подсигурени заплати, осигуровки и пари за дейност до края на годината.

Отпаднала е идеята да се правят PCR-тестове на входовете на театрите, тъй като щяло да донесе затруднения.

Поп, рок, джаз - това са секторите с най-големи затруднения, а класиците, фолклора там огромната част от хората са подсигурени, обясни министърът.

По думите му, всеки в сферата може да кандидатства за парична подкрепа, като представи бележка за платени данъци за 2019 г. и дори не е нужно да се е осигурявал.

Единни и ясни противоепидемични мерки искат от любителските изкуства

Единни и ясни противоепидемични мерки искат от любителските изкуства

Готови са на протестни действия

Банов коментира и думите на Ибряма, че класиците не попадат в помощта, като добави, че хора, които са свирили в Норвегия, няма да могат да влязат в програмата. "Той не може и да се класира Ибряма, защото има таван за над 50 000 лв. годишно. Но ще направим всичко възможно за всички да се класират за помощ от държавата, както и за рок, поп и джаз", обясни Банов.

Дали ще се кандидатира за депутат, министърът каза, че не "може министър на културата да участва в тази надпревара, тъй като е надпартиен".